Rattijuopoista jo puolet on huumekuskeja

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella on kärähtänyt liikenteessä alkuvuonna 655 huumeissa ajanutta kuljettajaa. Poliisin liikennesektorin johtaja arvelee, että huumekuskien osuus kasvaa entisestään huumetestien yleistymisen myötä.

liikenne
Poliisi puhalluttaa autoilijoita
Pekka Loukkola / Yle

Huumeet ovat mukana jo lähes joka toisessa rattijuopumustapauksessa. Alkuvuoden aikana Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella on kärynnyt 1 372 rattijuoppoa. Heistä 655 on ollut huumeiden vaikutuksen alaisena.

Alkoholi on mukana yli puolessa huumetapauksistakin. Pelkästään huumeista rikosilmoitus on tehty 296 tapauksessa.

– Kyllä valitettavasti alkoholin lisäksi tuolla käytetään mitä kummallisimpia huumeita, ja tietysti monet lääkkeetkään eivät sovi autolla ajaessa, ylikomisario Veikko Stolt sanoo.

Pikatesti yhä useammalle

Sisä-Suomen poliisilaitoksen liikennesektorin johtaja Veikko Stolt arvelee, että huumetapauksien lisääntymiseen voi olla syynä myös se, että poliisit tunnistavat huumeita käyttäneet kuljettajat aiempaa paremmin. Huumepikatestejä tehdään tien päällä yhä useammin.

Pelkään pahoin, että määrät vielä tuosta kasvavat

Veikko Stolt

– Meillä on tänään erittäin hyvät välineet, jotka seulovat myös huumeidenkäyttöä. Näiden testereitten määrä on vielä Suomessa turhan vähäinen. Kunhan niitä saadaan enemmän, niin pelkään pahoin, että määrät vielä tuosta kasvavat, Stolt sanoo.

Poliisi arvioi huumetestin tarpeen silmämääräisesti tilanteen mukaan.

– Kun pää on sekaisin, niin mutkitellaan ja ajonopeudet vaihtelevat. Kun ihminen ei ole kondiksessa, tottuneet silmät erottavat sen monilla tavoin.

Rattijuopumusvalvonta on kuitenkin vain yksi osa liikennepoliisin työtä.

– Kyllä se on tärkeä osa, ja sillä pyritään pitämään liikenneturvallisuutta hyvällä mallilla, Veikko Stolt sanoo.