Päättäväinen nuori on kesäpestinsä pomo

Kun kesätyöt eivät tärpänneet, Salla Kauppinen, 16, ja Olli Kärki, 18, halusivat näyttää, että myös nuori voi pärjätä yrittäjänä. Kajaanin Vuoreslahteen perustetun kesäkioskin pyörittäminen on työlästä, mutta kokemus yrittäjyydestä on korvaamaton.

Kotimaa
Kesäyritääjä Olli Kärki herkkuja pursuilevan tiskin takana.
Mari Karjalainen / Yle

– On oikeasti tehnyt itse töitä. Ei mene kinuamaan vanhemmilta, että äiti haluaisin päästä Englantiin, vaan pitää itse tehdä oikeastii töitä sen eteen. Kukaan ei voi tulla sanomaan, että et ole tehnyt mitään, sanoo Salla Kauppinen.

Aikaisemmin Kauppinen on pitänyt lasten tanssikoulua, mutta muuten yrittäjyys on lukiolaisille uusi asia. Olli Kärki lähti yrityskumppaniksi Kauppisen houkuttelemana.

– Hirveästi on tehty töitä. Mutta tämä on mukavaa hommaa. On vapaus tehdä itse, mitä haluaa. Ei tarvitse aina totella, mitä joku pomo sanoo.

Luova yrittäjä pärjää ja pyytää apua

Tukea käytännön asioihin nuoret saivat Kainuun ammattiopiston viikon mittaiselta kesäyrittäjyyskurssilta. Starttirahaa nuoret saivat yhteenä 400 euroa Kajaanin kaupungilta.

Tärkein, eli motivaatio löytyy omasta takaa. Kaksikko haluaa näyttää, että myös nuori voi pärjätä yrittäjänä.

– Kyllä minä jaksan ja tiedän, mihin kykenen. Jos en pysty siihen, pyydän apua. Tässä työssä täytyy uskaltaa puhua ihmisille ja pitää uskaltaa ottaa vastaan palautetta. Ei pidä ottaa nokiinsa, vaan kasvaa myös henkisesti.

Asiakkaita Vuoreslahden kesäkioskin kassalla.
Jussi, Lenni ja Sirpa Heliö kesäkahvion tiskillä.Mari Karjalainen / Yle

Kesäyrityksellä on kysyntää, sillä alunperin kyläläiset toivoivat Kauppiselta jotain toimintaa kylätalolle. Myynnissä on peruselintarvikkeita ja Kauppisen itseleipomia herkkuja. Markku Leinonen piipahti hakemaan kahvia kesävierailleen.

– Täytyi äkkiä lähteä hakemaan kahvia. Onhan tämä vähän lähempänä. Ei tarvitse viittätoista kilometriä ajaa kaupunkiin, sanoo Leinonen.

Tässä työssä täytyy uskaltaa puhua ihmisille ja pitää uskaltaa ottaa vastaan palautetta. Ei pidä ottaa nokiinsa.

Salla Kauppinen

Leinonen on itsekin toiminut yrittäjänä, joten katsoo nuorten yrittäjien toimintaa kriititsesti, mutta samalla kannustaen.

– Jatkossa toivoisin laajempaa valikoimaa. Pitää olla luovaa hulluutta, että alkaa yrittäjäksi. Ei se ole ihan täyspäisen homma. Mutta jostain sitä on lähdettävä, kehaisee Leinonen.

Rohkeus kantaa eteen päin

Kauppisen tulevaisuuden haaveena on oma kahvila tai tanssistudio.

– Tämä on niin arvokasta työkokemusta, että mahdollisuutta ei kannata sivuuttaa. Pitää ottaa riskejä. Ei voi tietää ellei kokeile, pohtii Kauppinen.

Kesäkioskissa myydään peruselintarvikkeita, karkkia ja jäätelöä.
Vuoreslahden kesäkioskissa myydään peruselintarvikkeita, karkkia ja jäätelöä.Mari Karjalainen / Yle

Vuoreslahden kioski jää kesätyöksi, kun syksyllä kaksikko palaa lukioon. Ennen sitä työn hedelmistä voi nauttia lomamatkalla.

– Päämääränä on, että pystymme laittamaan rahat puoliksi ja lähtemään lomalle, kertoo Kauppinen.