Valtakunnalliseen tukipuhelimeen yhteydenottoja myös Etelä-Karjalasta

Väkivaltaa kokeneet naiset ovat huolissaan anonyymiteetistään. Valtakunnalliseen tukipuhelimeen tulee niin paljon soittoja, etteivät kaikki pääse läpi.

Auttavat ja tukipuhelimet
Nainen ja mies tappelevat.
Poliisin arvion mukaan vain kymmenesosa väkivaltatapauksista tulee poliisin tietoon.Yle

Naisten Linjan toiminnanjohtaja pitää Etelä-Karjalan tukiverkostoa parisuhdeväkivaltaa kokevien naisten kannalta riittämättömänä.

– Voisi sanoa, että Etelä-Karjalassa sen enempää kuin muuallakaan maassa ei ole sellaista ihmisoikeusnormien mukaista tukea. Sellaista yhden pysäkin tai yhden keskuksen toimintamallia ei ole juurrutettu Etelä-Karjalaan, lataa Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen.

"Kaikki eivät pääset läpi"

Naisten Linja pyrkii tarjoamaan apua ilman, että soittajan tarvitsee kertoa nimeään, ikäänsä, sosiaaliturvatunnusta tai asuinpaikkaa.

Suurin osa soittajista haluaa pitää kiinni anonyymiteetistään, mutta joskus keskustelun edetessä paljastuu, mistä päin soittaja on.

– Joskus puhelun kuluessa soittaja itse kertoo, että olen täältä Etelä-Karjalan alueelta ja pieneltä paikkakunnalta. Minulla on suuri kynnys ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen, koska kaikki tuntevat kaikki, enkä halua tehdä asiastani julkista, Oksanen kertoo.

Naisten Linjan kuuntelevaan puhelimeen tulee kuukaudessa sadasta kahteen sataan puhelua ympäri Suomea. Kaikki soittajat eivät pääse läpi.

– Tyypillisesti nämä naiset, jotka meille soittavat ovat huolissaan väkivallan tekijästä. Me yritämme siirtää fokuksen siihen, että kyse on heistä, heidän elämästään ja oikeudestaan elää väkivallattomasti.

Yleensä soittajat aloittavat puhelun kertomalla, etteivät ole varmoja onko kyseessä väkivalta tai rikos.

– Ahdistaa. Puolisoni vähättelee, mitätöi, nöyryyttää minua julkisesti, saatetaan esimerkkipuhelussa kertoa.

Verkkovertaisryhmä aloittaa toimintansa elokuussa

Naisten Linja avaa elokuussa suljetun verkkoryhmän, jossa kokemuksia jaetaan koulutettujen vetäjien johdolla. Anonyymiteetistä pidetään kiinni.

– Kirjoittaminen ja lukeminen ovat sellaisia tapoja, joissa ihmiset jäsentävät kokemuksiaan hyvin yksityiskohtaisesti. Monelle muiden selviytymistarinoiden lukeminen on ollut voimauttava elementti, joka on antanut sysäyksen oman selviytymisprosessin edistymiselle, Oksanen sanoo.

Myös digitaalisen vainon uhrit voivat osallistua suljettuun verkkoryhmään, sillä osallistujia ei pystytä jäljittämään, Naisten Linjan toiminanjohtaja lupaa.

– Edes verkkoryhmän ohjaajat eivät saa osallistujien todellista identiteettiä tietoonsa.