1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel jatkoi ilmaiskuja – Vesikriisi uhkaa Gazaa

Avustusjärjestöt varoittavat humanitaarisesta kriisistä Gazan kaistaleella muun muassa vesihuollon ja sairaaloiden vaikeuksien vuoksi.

Kolme palestiinalaista katselee tuhottua Hamasin poliisiasemaa kranaatin tuhoaman muurin läpi Rafahissa, Gazassa 15.heinäkuuta 2014. Kuva: Epa / Oliver Weiken

Israel on tehnyt jälleen ilmaiskuja palestiinalaisjärjestö Hamasin hallitsemaan Gazaan tänään tiistaina. Aiemmin tänään kerrottiin Israelin hyväksyneen Egyptin esittämän tulitaukoehdotuksen. Aselepo jäi lyhyeksi Hamasin jatkettua raketti-iskuja.

Israelin armeijan mukaan Israeliin ammuttiin noin 50 rakettia kuuden tunnin aikana, jona se pidättäytyi ilmaiskuista. Pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti, että ellei Hamas hyväksy ehdotusta, Israel laajentaa sotilasoperaatiotaan.

Egyptin esityksen mukaan tulitaukosuunnitelman oli määrä astua voimaan aamuyhdeksältä ja täyden tulitauon alkaa 12 tuntia myöhemmin. Hamas ei antanut lopullista vastaustaan ehdotukseen. Hamasin mukaan se kuuli koko ehdotuksesta ainoastaan tiedotusvälineiden välityksellä.

Tilanne on nyt toinen kuin vuonna 2012, jolloin Egypti neuvotteli osapuolten kanssa. Nyt Hamas ei luota Egyptin johtoon, joka syrjäytti Hamasille ystävällismielisen Muslimiveljeskunnan vuosi sitten.  

Kahdeksatta päivää jatkuvissa ilmaiskuissa on palestiinalaisten mukaan kuollut lähes 200 ihmistä. Avustusjärjestöt varoittavat, että sadattuhannet gazalaiset ovat ilman vettä Israelin ilmaiskujen vuoksi. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jo viime viikolla, että sairaanhoito on palestiinalaisalueella romahduksen partaalla. YK:n mukaan ilmaiskuissa on tuhoutunut yli 500 kotia ja tuhannet rakennukset ovat vahingoittuneet.

YK:n ylläpitämiin pariinkymmeneen hätämajoitukseen on saapunut 17 000 pakolaista. YK on toimittanut näiden keskusten gps-tiedot Israelin viranomaisille. Gazan kaistalla arvioidaan olevan asukkaita kaikkiaan noin 1,8 miljoonaa.