Ukrainan tapahtumat nostavat kiinnostusta puolustukseen

Puolustuspolitiikasta on tulossa Ukrainan kriisin vuoksi ensi eduskuntavaalien keskeinen teema. Näin uskovat useat MTV:n ja Porin kaupungin järjestämällä SuomiAreenalla esiintyneet keskustelijat. 

politiikka
Porin teatterin katsomo täynnä ihmisiä
Porin teatterissa järjestettiin kansalaiskeskustelu puolustuspolitiikasta SuomiAreena-tapahtumassa 15. heinäkuuta 2014Lehtikuva/ Martti Kainulainen

Ukrainan kriisin vuoksi Suomen puolustusympäristö on muuttunut muutamassa kuukaudessa. Puolustusvoimien komentajana elokuussa aloittavan Jarmo Lindbergin mukaan Venäjä on siirtänyt joukkojaan ja muuttanut joukkoryhmitystään.

– Venäjä on ollut erittäin aktiivinen harjoituksissaan.

Myös Yhdysvallat on Lindbergin mukaan tuonut joukkoja Euroopan alueelle ja Naton itärajalle.

– Kyllähän meidän vastuullisina suomalaisina tulee tehdä johtopäätökset tästä ympäristönmuutoksesta ja itse sitten katsoa, tuleeko meidän parantaa vielä nykyisestään valmiuttamme ja tuleeko meidän panostaa taistelukestävyyteen, toteaa Lindberg.

Työryhmä pohtii määrärahojen lisäystä

Valmiuksien parantamista pohditaan myös puolustusministeriön asettamassa parlamentaarisessa selvitystyöryhmässä. Puolustusvoimat on vaatinut selvää määrärahojen lisäystä nykyhallituksen tuntuvan leikkauslinjan tilalle.

Eduskuntapuolueiden edustajat saavat selvityksensä valmiiksi syyskuun lopussa. Selvitystyöryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei ennakoi, miten määrärahalisäyksiin suhtaudutaan.

– En vielä uskalla sanoa, mutta se tulee nähtäväksi viimeistään hallitusneuvotteluissa.

Puolueet hiovat vielä kantojaan, Kanervan oma linja on selvä.

– Jos tähän ei merkittävää parannusta saada aikaan, sitten kyllä alkaa luvun lasku.

Haglund: Sotilaalliset uhat ovat realistisia

Puolustusministeri, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund on Nato-jäsenyyden kannattaja. Ukrainan kriisi on hänen mielestään ravistellut suomalaisia uuteen ajatteluun.

– Se muistuttaa ihmisiä siitä, että myös Euroopassa, myös tänä päivänä, sotilaalliset uhat ovat realistisia ja uskottavan puolustuksen ylläpito on tärkeää.

Puolustusministeri joutuu seuraamaan parlamentaarisen työryhmän työskentelyä sivusta. Puolustuksessa on viime vuosina investointien sijaan leikattu. Haglund toivoo, että päättäjät ymmärtäisivät tehdä puolustuksessa investointeja tulevaisuuteen.

– Itse perin aikanaan leikatun salkun, tulin kesken kauden ministeriksi. On tosin kyllä hyvä sanoa, että nämä leikkaukset ovat myös kohdistunet puolustusvoimien hallintoon ja rauhanajan rakenteisiin ja ne on osittain olleet ihan järkeviä säästöjä. Niillä on saatu tehokkuutta ilman, että on heikennetty maanpuolustuskykyä.

Kriisi yllätti myös EU:n

Paitsi määrärahojen leikkaajat yllätti Ukrainan kriisi myös europarlamentin.

Teija Tiilikainen, johtaja Ulkopoliittisesta instituutista, toteaa EU:ssa olleen vähän hankala vuosi.

– On ollut vaalivuosi ja EU:n yhteinen poliittinen johto on vaihtumassa. Se tuo ehkä oman lisänsä EU-puolen päätöksentekoon.

Tiilikaisen mukaan Nato-jäsenyyden kannatus lisääntyy. Tiilikainen ja Kanerva uskovat puolustuspolitiikan nousevan Ukrainan kriisin myötä ensi eduskuntavaalien keskeiseksi aiheeksi.