Kynnys matalalla katujen väkivaltarikollisille

HelsinkiMissio on saavuttanut tuloksia katuväkivaltaan syyllistyneiden auttamisessa. Hoidon läpikäyneistä suurin osa on saanut väkivaltakierteensä poikki. Enemmistö kuitenkin keskeyttää ja saa uusia tuomioita.

Kotimaa
Kriko Huhta
Kriko HuhtaYle

HelsinkiMissio-yhdistys on päässyt tuloksiin katujen väkivaltarikollisten auttamisessa. Yhdistyksen työntekijät antavat keskusteluapua moneen kertaan tuomituille rikollisille, jotka haluavat eroon väkivaltaisuudestaan. Suurin osa ohjelman aloittavista keskeyttää sen, ja keskeyttäneistä valtaosa uusii rikoksensa. Noin neljäsosa käy hoidon loppuun, ja heistä vain neljännes saa lisää väkivaltatuomioita.

Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Aggredi-niminen hoito-ohjelma on ollut käytössä yhdeksän vuotta. Sen asiakkaat tulevat vankiloiden, poliisin tai lastensuojeluviranomaisten ohjaamina. Hoito on vapaaehtoista ja se on tarkoitettu 18–39-vuotiaille, kodin ulkopuoliseen väkivaltaan syyllistyneille. Asiakkailla on takanaan keskimäärin neljä väkivaltatuomiota ja parikymmentä muuta rikosta.

Työmuotona on hoidollinen keskustelu, jota käyvät asiakas ja kaksi työntekijää.

– Me pyrimme luomaan rennon, avoimen tunnelman. Keskusteluapu on asiakkaalle täysin vapaaehtoista ja puolueetonta. Hänen ei tarvitse pelätä, että puhutut asiat päätyisivät vaikkapa viranomaisille, kuvaa Aggredi-hoidon käytäntöjä Helsinki-Mission väkivaltatyöntekijä Kriko Huhta.

Muutakin menetettävää kuin vapaus 

Keskusteluissa pyritään siihen, että asiakas näkee itsensä uusista näkökulmista. Istunnoissa käydään läpi hänen erilaisia roolejaan elämässä, eikä häntä kohdella pelkkänä väkivaltarikollisena.

– Jos ihmisen oletetaan käyttäytyvän kuin väkivaltarikollinen, on tosi suuri riski, että niin tapahtuukin. Meidän tavoitteemme on yhdessä asiakkaan kanssa luoda hänelle uutta identiteettiä, joka ei ole sidoksissa väkivaltaan ja rikollisuuteen. Se voi olla esimerkiksi perheenisän, opiskelijan tai työntekijän rooli.

Kriko Huhdan mukaan uuden identiteetin ansiosta ihmisellä on muutakin menetettävää kuin se, että joutuu takaisin lusimaan.

Moninkertaista väkivaltarikollista pidetään sosiaalialalla vaikeana ja pelottavana asiakkaana. Aggredi-ohjelman työntekijät eivät kuitenkaan pidä työtään vaarallisena, eikä välikohtauksia ole tapahtunut, vaikka asiakkailta ei edellytetä esimerkiksi päihteettömyyttä.

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan Aggredin toimiston kynnys yritetään pitää mahdollisimman matalana. Verkkosivuilla korostetaan, että tulija ei sitoudu mihinkään eikä perään soitella, jos homma ei kiinnosta.

Enemmistö keskeyttää

Aggredi-ohjelma -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos seurasi noin sadan Aggredi-ohjelmaan tulleen miehen edesottamuksia kolmisen vuotta. Koko hoito-ohjelman kävi läpi vain neljäosa miehistä, mutta heistä puolestaan vain neljäsosa uusi rikoksensa. Kolme neljäsosaa asiakkaista keskeytti ohjelman, ja keskeyttäneistä 75 prosenttia sai lisää väkivaltatuomioita.

Ohjelmaa arvioineiden tutkijoiden mielestä hoitotulokset olivat kuitenkin sen verran lupaavia, että työmuotoa kannattaa jatkaa ja kehittää.