Keskisuomalainen: Kaatopaikkakielto voi nostaa vaatteiden hintoja

Vuoden 2016 alusta kaatopaikalle ei saa enää viedä tekstiilejä. Keskiviikon Keskisuomalaisessa tutkijatohtori Kirsi Niimäki arvioi, että orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto voi nostaa vaatteiden hintoja.

Kotimaa

Keskiviikon Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että vuoden 2016 alusta voimaan tuleva orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto voi nostaa vaatteiden hintoja.

Asiaa Keskisuomalaisessa arvioi tutkijatohtori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta. Niinimäen mukaan jätemaksut täytyy sisällyttää tuotteiden myyntihintaan. Lisäksi tuottajien ja kaupan on mietittävä vaatteiden takaisinkeruu etukäteen, ja kuluttaja vain tuo käytetyt tekstiilit keräyspisteeseen.

Vastaava järjestelmä on jo käytössä Ranskassa, siellä keskusjärjestöt organisoivat vaatteiden takaisinoton, ja tuottajat sekä kauppa maksavat järjestelmään kuulumisesta.

Vaatteiden hintoja mahdollisesti nostava asetus perustuu EU:n kaatopaikkadirektiiviin, joka edellyttää jäsenmaita vähentämään asteittain kaatopaikoille vietävien biohajoavien jätteiden määrää.

Kaikkiaan kaatopaikkarajoitukset koskevat jatkossa vuosittain noin kahta miljoonaa tonnia nykyisin kaatopaikalle sijoitettavaa yhdyskunta- ja tuotantojätettä.

Uusi teknologia avuksi

Uuteen asetukseen valmistaudutaan etsimällä uusia malleja tekstiilijätteen kierrätykseen. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt teknologian, jolla tekstiileistä voi tuottaa kuituja liottamalla alkuperäisen tyyppistä kangasta. Tekstiileistä liotetaan selluloosa ja kehrätään kuiduksi. Jäljelle jäävän polyesterin voi sulattaa ja käyttää uudelleen. VTT aikoo kaupallistaa liuotusteknologiansa ja viedä tietotaitoa myös muihin EU-maihin.

– Ensimmäisiä tekstiileitä tällä menetelmällä voidaan tuottaa parin vuoden päästä ja muotituotteita 5 - 10 vuoden päästä, arvioi VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Harlinin mukaan hankkeen jatkotutkimus on meneillään EU-tasoisessa tutkimus- ja kehitysprojektissa.

– Jos kaupalliset toimijat aktivoituvat vuoden sisällä, tämä voidaan saada käyttöön jo 2016 mennessä. Pääasialliseksi toimintatavaksi tämän saaminen tulisi kestämään vuosikymmenen, kertoo Harlin Keskisuomalaisen haastattelussa.

Orgaanisen jätteen kaatopaikkakieltoon on jo varauduttu Suomessa myös rakentamalla lisää jätteenpolttolaitoksia. Tekstiilijätteen polttaminen energiakäyttöön on takaportti, jos jätteen uudelleenkäyttöä ei saada tehokkaasti järjestettyä määräaikaan mennessä.