1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel kehottaa jälleen asukkaita lähtemään Pohjois-Gazasta – ilmaiskut jatkuvat tulitaukoyrityksen jälkeen

Israel jatkoi ilmaiskuja Gazaan tiistai-iltana, kun palestiinalaiset olivat jatkaneet raketti-iskuja eikä Hamas ollut antanut hyväksyntäänsä Egyptin tulitaukosuunnitelmalle. Hamasin edustajat ovat arvostelleet sunnitelmaa uhkavaatimukseksi.

Haavoittunutta naista vietiin al-Shifan sairaalaan Gazassa tiistaina. Kuva: Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva

Israel kehottaa Pohjois-Gazan asukkaita lähtemään alueelta keskiviikkoaamuun mennessä. Varoitus koskee noin 100 000 ihmistä Beit Lahiyassa ja Gazan kaupungin kahdessa esikaupungissa.

Israel on pudottanut alueille lentolehtisiä, joissa varoitetaan ilmaiskuista Israeliin alueilta ammuttujen rakettien suuren määrän vuoksi. Ihmisiä kehotetaan lähtemään oman turvallisuutensa vuoksi ja olemaan palaamatta ennen uutta ilmoitusta. Varoitus on annettu myös teksti- ja puhelinviesteinä.

Israel antoi vastaavan varoituksen viikonloppuna, mikä sai tuhannet palestiinalaiset suuntaamaan etelämmäksi.

Israel on jatkanut jälleen ilmaiskuja Gazaan ja palestiinalaiset raketti-iskuja Israeliin tiistain tulitaukoyrityksestä huolimatta.

Palestiinalaisen uutistoimisto Ma'anin mukaan Israelin iskujen kohteena on keskiviikkona ollut Hamas- ja Jihad-järjestöjen johtavien jäsenten koteja, israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun)-kertoo.

Uhreista ei ole näiden iskujen osalta kerrottu. Muissa keskiviikon iskuissa on palestiinalaisten sairaalalähteiden mukaan kuollut useita ihmisiä.

Tiistai-iltana palestiinalaisten raketti-isku vaati Israelissa ensimmäisen kuolonuhrin runsaan viikon jatkuneen konfliktin aikana. Israelin ilmaiskut ovat surmanneet Gazassa kaikkiaan yli 200 ihmistä.

Hamas kritisoi tulitaukoesitystä, Abbas matkustaa Kairoon

Tiistaina Israelin hallitus hyväksyi Egyptin esittämän tulitaukosuunnitelman, mutta jatkoi ilmaiskuja kuuden tunnin tauon jälkeen, kun palestiinalaisjärjestö Hamasin edustajat tyrmäsivät sopimuksen ja raketti-iskut jatkuivat.

Hamas ei ole antanut lopullista vastaustaan suunnitelmaan, mutta useat sen edustajat torjuivat sen.

Hamasin edustajat ovat arvostelleet sitä, ettei heidän kanssaan neuvoteltu suunnitelmasta. Jotkut ovat sanoneet sopimusta Israelin ja Egyptin Hamasille esittämäksi uhkavaatimukseksi.

Haaretzin haastattelema Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n edustaja sanoo, että egyptiläiset koordinoivat sopimusta palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa ja jättivät Gazan huomiotta.

Abbas edustaa Hamasin kilpailijaa, Fatahia. Hamas on hallinnoinut Gazaa ja Fatah Länsirantaa. Hamasin ja Fatahin välit ovat olleet kireät, mutta keväällä ne pääsivät sopuun yhteishallinnosta.

Haaretzin PLO-lähteen mukaan Hamasin johtajat kokivat nöyryyttäväksi sen, että suunnitelma julkistettiin ilman, että heidän kanssaan olisi neuvoteltu.

Tiistaina Hamasin edustaja Mussa Abu Marzouk asetti sovun ehdoksi, että Gazan saarto pitää purkaa. Toinen Hamas-johtaja, Mushir al-Masri, sanoi Hamasin haluavan lisää välittäjiä sekä kansainvälisiä takuita mahdolliselle sopimukselle.

Hän ei maininnut mahdollisten välittäjien nimiä, mutta Hamasille myötämielisempien Qatarin ja Turkin kerrotaan olleen mukana kulissien takaisissa keskusteluissa.

Abbas matkustaa keskiviikkona Egyptiin tapaamaan maan presidenttiä Abdel-Fattah al-Sisiä. Sieltä Abbas jatkaa Turkkiin.