1. yle.fi
  2. Uutiset

Papukaija kuusen oksalla ei ole tavaton näky Suomessa

Espoon keskuspuistossa on huhuiltu viikon verran papukaija Roopen perään. Omistajaltaan karannut etelän lintu voi asiantuntijoiden mukaan selvitä kesällä myös Suomen luonnossa.

Kotimaan uutiset
Papukaija häkissään.
Sarin hoitolassa on riittänyt lämpöä talven aikana pakkasista huolimatta.Yle Lahti

Omistajaltaan karannut Roope –papukaija lenteli noin viikko sitten omille teilleen Espoon keskuspuistossa Suurpellossa. Nopeasti ajateltuna kirkkaan vihreän amatsoni-papukaijan luulisi erottuvan Suomen luonnosta hyvin. Outo papukaija kuusen oksalla ei kuitenkaan ole niin harvinainen näky kuin aluksi luulisi.

– Se ei ole millään tavalla tavatonta, sillä joka kesä ihmisiltä lähtee papukaijoja karkuun. Luin juuri, että esimerkiksi Stuttgartissa Etelä-Saksassa elää jopa pieni lisääntyvä siniotsa-amatsoni porukka, sanoo Korkeasaaren intendentti Kirsi Pynnönen-Oudman.

BirdLife Suomen lintuasiantuntija Timo Metsäsen mukaan myös lintuharrastajien kiikareihin osuu tasaisin väliajoin vieraita lintuja, jotka ovat omistajiltaan karanneita lemmikkejä.

Piilottelee lehvästön turvassa

Papukaijat voivat sopeutua nopeastikin vieraaseen luontoon ja pysyä jonkun aikaa hengissä myös esimerkiksi Espoon keskuspuistossa.

– Lämpötilan puolesta papukaija pärjää näillä keleillä varmaan oikein hyvin. Ruuan suhteenkaan ei ole hirveä hätä, sillä tällaiset amatsoni-papukaijat syövät kaikenlaista ravintoa. Kuvittelisin, että lintu löytäisi metsistä jotain nakerrettavaa kuten siemeniä tai marjoja.

Papukaija voi lennellä Suomen metsissä kohtuullisen huoletta, vaikka joitakin saalistajia kyllä löytyy.

– Jos lintu on fiksu, se pysyttelee yöt oksalla tarpeeksi korkealla. Tällöin se ei joudu ainakaan nisäkkäiden hampaisiin. Huuhkaja saattaisi hamuta lintua suupalaksi, mutta toisaalta en ole ihan varma, miten huuhkajan pokka pitää siinä vaiheessa, kun se kohtaa tuon näköisen linnun, sanoo Pynnönen-Oudman.

Lue seuraavaksi