1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voiko valkoposkihanhia häätää pois Helsingin puistoista?

Kaakattavat ja kakkaavat hanhet aiheuttavat kaupunkilaisissa kuumia tunteita. Mitä asialle tulisi tehdä; voiko hanhia karkottaa tai ampua, voiko ulosteita siivota? Vai löytyykö jokin muu keino ihmisten ja hanhien rinnakkaiselon helpottamiseksi?

Valkoposkihanhet ja niiden jälkeensä jättämät ulosteet ärsyttävät ihmisiä. Helsingin Kaivopuisto on lintujen suosima alue. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Valkoposkihanhet, ja etenkin niiden jälkeensä jättämät ulosteet ärsyttävät monia kaupunkilaisia. Palautteen osoitteena on tavallisesti Helsingin ympäristökeskus, ja useimmiten aiheena on joko hanhien uloste tai ehdotukset lajin metsästämisestä.

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen sai vastattavakseen muutamia yleisimpiä kysymyksiä hanhien karkottamiseen liittyen.

Voiko lintuja häätää?

Jos haluaa mennä piknikille puistoon, mutta se on täynnä hanhia, voiko linnut häätää puistosta?

– En usko että hanhien hätyyttäminen vaikkapa käsillä huitoen olisi kovin paha luonnonsuojelulain rikkomus, mutta ei siitä paljoa hyötyäkään olisi.

Eläinten kivittäminen tai jahtaaminen on kuitenkin yksiselitteisesti kiellettyä: eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä. Pakarisella on kuitenkin tarjota luontoystävällisempi ehdotus.

– Jos hanhet halutaan pois puistosta, kannattaisi kokeilla puutarhasuunnittelullisia keinoja. Valtaosinhan nämä ovat lintuja, joilla on poikaset, ja ne tulevat puistoihin veden kautta kävellen. Puistoihin voisi rakentaa aitoja, pensasaitoja tai sellaisia vyöhykkeitä, jotka eivät hanhia houkuttele. Ruohon voisi päästää vähän pidemmäksi ja antaa sen kulottua, jolloin se ei samalla lailla houkuttelisi hanhia.

Lintuvahti Kauppatorin tapaan

Kauppatorin lokkien karkottamista kokeiltiin muutama vuosi sitten ihmisvoimin, eli tehtävään palkattiin lokkivahteja. Voisiko kaupunki palkata hanhivahteja?

– Uimarannoillahan tätä tehdään jo nykyisin. Suosituilla uimarannoilla uimavalvojat karkottavat hanhia joka aamu ja korjaavat jätöksiä pois. Tätä on tulkittu niin, että toiminta ei riko luonnonsuojelulakia, eikä siihen ole tarvittu mitään poikkeuslupia.

– En ole kuitenkaan ihan varma siitä, kuinka tällainen toimisi Kaivopuiston kaltaisessa puistossa, jossa on valtavasti pinta-alaa eikä puistossa luontaisesti ole uimavalvojan kaltaista henkilöä töissä, vaan tänne tullaan muualta hoitotoimiin. Siinä tulisi kustannukset äkkiä aika korkeiksi.

– Jos suurta yleisöä alkaisi houkutella hätyyttämään koirilla hanhia karkuun, syntyisi vahinkoja ja hallitsemattomia tilanteita.

Vanha kunnon linnunpelätin

Entäpä linnunpelättimien käyttö? Tiettävästi esimerkiksi kesämökeillä on päästy hanhista eroon jopa kumisen lelukäärmeen avulla.

– Se saattaa toimia kerran ja nimenomaan jossain mökkilaiturilla. Mutta linnut keksisivät kyllä tämän aika nopeasti. Hiukan vastaavasti olen saanut vinkkejä, että Kauppatorin lokkiongelma olisi ratkaistavissa sinisillä muoviämpäreillä, koska niitä lokit kuulemma mökeilläkin pelkäävät.

– Sitä paitsi kumiset käärmeet puiston nurmella saattaisivat aiheuttaa lieveilmiönä vähintäänkin sydänkohtauksia turisteille! Pakarinen nauraa.

Ampuminen ongelmallista

Hanhikannan harventaminen metsästämällä on niin ikään ongelmallinen ratkaisukeino. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sen tappaminen on luonnonsuojelurikos. Hanhen tappamisesta saa sakot, joutuu korvaamaan hanhen arvon (ohjehinta 336 euroa) sekä menettää rikoksentekovälineen, esimerkiksi haulikon, valtiolle.

– Aika moni ehdottaa metsästystä. Suuressa määrin hanhet ovat kuitenkin kaupunkialueella, jossa ei voi metsästää. Poliisi ei anna siihen lupia, se on varmaa.

– Kanta ei ole täällä Helsingissä juuri kasvanut neljään vuoteen, mutta Etelä-Suomessa se leviää. Jossain maaseudulla metsästysajatusta voisi kannattaakin, mutta täällä siitä ei ole ratkaisuksi.

Nykyisen metsästyslain mukaan lintuja ei saa pyydystää muulla keinolla kuin ampumalla. Esimerkiksi Uudenmaan kaatopaikoilla joitakin vuosia sitten harjoitettu harmaalokin loukkupyydystys on lopetettu lakiteknisistä syistä.

Entäpä sitten se ehdotettu munien rikkominen?

– Jos olisin sitä mieltä, että valkoposkihanhia on oikeasti liikaa ja määrää pitää vähentää, pitäisin outona sitä, että mennään piikittämään lintujen munia eikä hyödynnettäsi niitä. Ne pitäisi siinä tapauksessa mieluummin kerätä ja syödä samaan tapaan kuin Norjassa perinteisesti syödään harmaalokin munia. Hanhenmunat olisivat sitä paitsi terveellisempiä.

– En ole sitä mieltä että hanhia on täällä liikaa. Se haitta tai vaara, jonka ne ihmisille tuottavat, ei ole niin suuri, että pitäisi mihinkään poikkeaviin toimiin ryhtyä.