1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Alkukesän koleus ajoi linnunpojat ruuan perässä pihoille

Miksi variksia on tänä kesänä kiusaksi asti? Voiko lokki syödä joutsenen poikasen? Kumpi on röyhkeämpi harakka vai varis? Miten harakat saa häädettyä kotipihalta? Miksi markettien parkkipaikoilla on lokinpoikasia? Lintuharrastaja Marko Pohjoismäki tietää.

luonto
Kuvassa kaksi lokinpoikasta parkkipaikalla
Kaksi lokinpoikasta on asustanut kokkolalaisella parkkipaikalla alkukesästä lähtien, näennäisesti ilman aikuisen lokin valvontaa.

Miksi kotipihoilla on ollut tänä kesänä tavallista enemmän harakoita ja variksia?

- Ne aloittivat pesinnän paljon aikaisemmin kuin muut linnut. Eli kun kylmä kausi alkoi, ne hakeutuivat pihapiiriin, koska tiesivät, että sieltä saa varmasti ruokaa.

Miksi parkkipaikalla on lokinpoikasia?

- Meillä on urbaanilokkeja, lähinnä kalalokkeja, jotka pesivät suurten markettien tasaisilla katoilla. Poikaset tulevat kuoriuduttuaan alas katolta ja hakeutuvat ympäristöön. Sieltä niitä ei pidä mennä siirtämään, sillä ne eivät ole orpoja raukkoja vaan emot valvovat niitä kauempaa. Eli kannattaa olla vähän varuillaan.

Lokki ja varis tappelevat, kumpi voittaa?

- Riippuu lokkilajista. Jos harmaalokki ja varis tappelevat, harmaalokki voittaa. Varislinnut ovat kuitenkin lokkia viisaampia ja tekevät tiimityötä. Eli useampi varis tekee kiusaa lokille ja kun lokki keskittyy tappelemiseen ja kaveri vie saaliin.

Kumpi on röyhkeämpi harakka vai varis?

- Se on yksilökysymys. Olen nähnyt röyhkeitä harakoita ja röyhkeitä variksia. Keskinäinen taistelu käydään ilman muuta, jos herkku on näkyvissä.

Voiko lokki syödä joutsenen poikasen?

- Harvinaista, mutta jos merilokki pääsee jostain syystä yllättämään, se pystyy kyllä nappaamaan vastakuoriutuneen joutsenen poikasen.

Miten harakat ja varikset saa häädettyä kotipihalta?

- Se on hankalaa, sillä linnut ovat pitkäikäisiä ja oppineet olemaan tietyllä reviirillä.

- Ensin pitäisi hävittää pesä, mutta on eri juttu löydätkö sen, miten korkealla se on ja kuinka iso työ hävittäminen on. Ja kaiken tämän jälkeen ne monesti aloittavat keväällä uudestaan pesän rakentamisen.

Ja nauravat naapurin katolla?

- Siellä ne ilkkuvat sinulle, että yritäpä vaan…

Lue seuraavaksi