1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Yhden naisen taistelu mainoskyltistä jatkuu – vastakkain laki ja yrittäjän tulevaisuus

Vanhan Turuntien varressa toimiva sisustustavarakauppa ja ravintola Kasvihuoneilmiö taisteli pitääkseen mainoskylttinsä uuden moottoritien varressa. Yritys on saanut jälleen uuden poistomääräyksen. Ely-keskus katsoo, että kyltti vaarantaa liikenneturvallisuuden.

Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle

Vanha Turuntie hiljeni uuden moottoritien valmistuttua vuonna 2009 Turun ja Helsingin välille. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakuntien rajalla toimiva sisustustavarakauppa ja ravintola Kasvihuoneilmiö on ponnistellut pysyäkseen pystyssä.

– Silloin kun tie meni, kahdeksan yritystä lopetti. Ei meitä tainnut paljon tähän jäädä, että kyllä se sellainen lamaannus oli. Kovin monella ei riittänyt uskoa, eikä yrittäjällä ole sellaisia rahavarantoja, että voisi kokeilla miten tässä käy, sanoo Kasvihuoneilmiön omistaja Elisa Palonen.

Kasvihuoneilmiön kävijämäärät laskivat tien valmistuttua 40 prosenttia. Omistaja Elisa Palonen kertoo tilanteen olevan tällä hetkellä kuitenkin hyvä. Asiaa auttaa uuden moottoritien varrella oleva mainoskyltti.

–  Meillä menee tosi hyvin siihen nähden, että se oli ensin varsin uhkarohkeata jäädä tälle tielle. Kävijämäärit putosivat aluksi paljon, mutta ilahduttavaa oli, että kertaostosmäärät nousivat. Monet ottivat tehtäväkseen tukea meitä ihan vain senkin vuoksi, että olisimme olemassa, sanoo Palonen.

Viranomaisten perusteena liikenneturvallisuus

Yritys ei ole pysynyt pystyssä taistelutta. Palonen on tullut jo tunnetuksi kylttisodastaan, joka alkoi entisen tiehallinnon kanssa ja jatkuu nyt Ely-keskuksen kanssa.

Palosen mainoskyltti, joka ohjaa asiakkaat uudelta moottoritieltä Kasvihuoneilmiön liittymään, on jo pitkään haluttu poistaa. Poistopäätös perustuu säädökseen, joka määrää, ettei E-tieverkoston varrella saa olla mainoskylttejä.

Palonen on lakikirjaa tarkkaan silmäillen pystyttänyt mainokset tien varteen asiakkaittensa opastamiseksi. Nyt lähes viiden vuoden jälkeen Palonen sai jälleen Ely-keskukselta kirjeen, jossa vaadittiin kylttien poistamista. Palonen haki kylteilleen poikkeuslupaa ja odottelee edelleen päätöstä.

Kasvihuoneilmiö-sisustustavaratalon kyltti Turku-Helsinki-moottoritien varrella. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Palosen tapauksessa asian otti käsittelyyn Uudenmaan Ely-keskus, joka on saanut hiljattain lisää resursseja kylttien valvontaan.

Yhden virkamiehen päätöksellä saattaa kymmeneltä ihmiseltä mennä työt.

Elisa Palonen

Poikkeuslupahakemukset käsittelee kuitenkin Pirkanmaan Ely-keskus, jonne on keskitetty kaikki mainoslupahakemukset.

– Moottoritielle emme pääsääntöisesti myönnä lupia ollenkaan. Hakemuksia tulee jonkin verran, ja ne päätökset ovat usein kielteisiä, kertoo Pirkanmaan Ely-keskuksen tekninen asiantuntija Antti Pirttijoki.

Moottoritien varressa olevat kyltit luetellaan liikenneturvallisuusriskeiksi.

– Moottoriteillä on isot liikennemäärät, eikä siellä saa olla mitään, mikä häiritsee tienkäyttäjää ja kiinnittää huomion johonkin muuhun kuin liikenteen seuraamiseen, jatkaa Pirttijoki.

Elisa Palonen kertoo, että asiakkaat ovat joskus soitelleet vilkkaan moottoritien varresta kysyäkseen ajo-ohjeita.

– Sehän vasta liikenneturvallisuusriski on.

Antti Pirttijoki ei halua kommentoida Kasvihuoneilmiön kaltaista yksittäistapausta.

"Jatkuva epävarmuus on raskasta"

Palonen keräsi vuosia sitten yli 20 000 ihmisen nimet adressiin kylttinsä puolesta. Niiden joukossa on myös silloisen pääministerin Matti Vanhasen allekirjoitus.

Palonen ei tiedä, jaksaako hän käydä taistelemaan kylttien ja sitä myötä ehkä myös yrityksensä tulevaisuudesta uudestaan.

– Tämä jatkuva epävarmuus siitä, saavatko mainokset olla tiellä niin, että ihmiset löytävät tänne, on ollut raskasta. Haavani ovat ikään kuin verekseltään taas avattu. Silloin vuosia sitten taistelin kaikkeni, että sain jäädä elämään ja laitoin ne mainokset sinne, ja ne saivat olla. Nyt niitä uhataan jälleen.

Moottoritielle emme pääsääntöisesti myönnä lupia ollenkaan. Hakemuksia tulee jonkin verran, ja ne päätökset ovat usein kielteisiä.

Antti Pirttijoki, Pirkanmaan Ely-keskus

Palonen toivoo, että yrittäjän, asiakkaiden ja kansanedustajien toiveet tavoittaisivat myös virkamiesportaan.

– Toivon virkamiehiltä ihan oikeasti tässä työllisyys- ja taloustilanteessa, kun joka puolella kaatuu yrityksiä, että otettaisiin vähän kevyemmin tarkasteluun yritykset, jotka yrittävät haja-asutusalueilla sinnitellä ja pitää työpaikkoja yllä. Yhden virkamiehen päätöksellä saattaa kymmeneltä ihmiseltä mennä työt. Toivon, että näihin taloudennostotalkoisiin saataisiin myös virkamiehet mukaan, Palonen painottaa.