Oikeus: Hollanti vastuussa osasta Srebrenican uhreista

Hollantilaisen oikeusistuimen mukaan Hollannin valtio on vastuussa yli 300 Srebrenican verilöylyn uhrin kuolemasta.

Ulkomaat
Bosnialainen nainen suri hauta-arkkujen luona Potocarin muistopaikalla Srebrenicassa. Yhteensä 520 uudelleentunnistettua ruumista haudattiin joukkosurman 17-vuotismuistopäivän yhteydessä.
Bosnialainen nainen suri hauta-arkkujen luona Potocarin muistopaikalla Srebrenicassa. Yhteensä 520 uudelleentunnistettua ruumista haudattiin joukkosurman 17-vuotismuistopäivän yhteydessä.Fehim Demir / EPA

Hollantilainen oikeusistuin totesi keskiviikkona Haagissa, että Hollannin valtio on vastuussa yli 300 Srebrenican verilöylyn uhrin kuolemasta.

Bosnian sodan aikaan heinäkuussa 1995 tapahtuneessa Srebrenican verilöylyssä kuoli yli 8 000 bosnialaista. Pääosa heistä oli miehiä ja poikia. Joukkomurhan teki Bosnian serbien armeija, jota johti kenraali Ratko Mladic.

Huhtikuussa 1993 YK julisti piiritetyn Srebrenican YK:n suojeluksessa olevaksi turva-alueeksi. Hollantilaisista rauhanturvaajista koostunut 400-henkinen YK-joukko luovutti suojissaan olleet bosnialaiset miehet ja pojat serbijoukoille.

Siviilikanteen Hollantia vastaan nostivat verilöylyn eloonjääneet ja uhrien omaiset.

Keväällä 2012 Hollannin korkein oikeus kuitenkin päätti, ettei YK:ta voida syyttää verilöylystä. Se katsoi, että YK:lla on suurin mahdollinen syytesuoja, jota ei voida rikkoa missään kansallisessa tuomioistuimessa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi myöhemmin, että YK:lla on syytesuoja.

Lähteet: AFP