Suunnittelija kiistää havainnot Turun Kirjastosillan huojumisesta

Turun Kirjastosillan notkumista ihmeteltiin Turun Sanomien mielipidepalstalla. Sillan suunnittelija tyrmää puheet sillan huojumisesta. Hän vakuuttaa, että notkuminen on erittäin pientä.

tekniikka
Turun Kirjastosilta yöllä.
Jouni Koutonen / Yle

Turun uusimpien siltojen notkuminen tai huojuminen on hyvin pientä. Näin toteaa pääsuunnittelija Juhani Hyvönen Insinööritoimisto Pontekista. Mielipidekirjoittaja ihmetteli Kirjastosillan huojumista Turun Sanomissa 16. heinäkuuta.

– Tässä on kysymys joko tunneasioista tai muista semmoisista. Ei todellakaan voi sanoa, että se notkuisi. Oman kokemukseni mukaan en ole tuntenut sen notkuvan ollenkaan, kertoo Hyvönen.

Mielipidepalstalla asiasta kirjoittava henkilö kertoo, että silta huojuu ylös alas noin kaksi kertaa sekunnissa.

– Kaikilla rakenteilla on ominaisvärähtelytaajuus, jolla ne lähtevät värähtelemään. Jos sillalle annetaan pientä liikettä, esimerkiksi kävellään kaksi askelta sekunnissa, se tietenkin pikkuisen liikkuu silloin.

Jos sillat olisivat täysin notkumattomia ja vailla muodonmuutoksia, ne olisivat paljon massiivisempia.

Juhani Hyvönen

Teatterisilta liikkuu Kirjastosiltaa enemmän

Juhani Hyvösen toimisto on ollut suunnittelemassa Tuomaansiltaa, Teatterisiltaa ja Kirjastosiltaa. Teatterisilta liikkuu joitakin millejä. Teatterisillan liikkumista on mitattu.

– Siinä sillassa on aivan eri rakenne, ja siinä muodonmuutokset ovat huomattavasti suurempia kuin Kirjastosillassa, joka on teräsbetonisilta. Teatterisillalla on järjestetty tansseja ja kyllä se värähtelee, myöntää Hyvönen.

Tuomaansiltakaan ei huoju.

– Varmaan jos joku kevyen liikenteen ajoneuvo ajaa sinne ja päällyste on epätasainen, varmaan huomaa, että siinä jonkinlaista värinää on niin kuin muillakin isoilla silloilla. Jos sillat olisivat täysin notkumattomia ja vailla muodonmuutoksia, ne olisivat paljon massiivisempia.

Suunnittelija ymmärtää, että turkulaiset ovat huolestuneita silloistaan. Monella on tuoreessa muistissa Myllysillan tapaus. Turun vuonna 1975 valmistunut Myllysilta suljettiin liikenteeltä 6.3.2010, kun ohikulkija ilmoitti hätäkeskukseen sillan rikkoutumisesta. Vanha silta päätettiin purkaa ja rakentaa tilalle uusi.