Merkel täyttää 60 – Euroopan johtajana joku muu olisi ollut pahempi, arvioi tutkija

Saksan liittokansleri Angela Merkel täyttää torstaina 60 vuotta. Politiikan tutkijan mielestä Merkelin johtajuus sopii nykyiseen Saksaan ja Eurooppaan täydellisesti, kirjoittaa Saksan kirjeenvaihtajamme Tytti Sulander.

Ulkomaat
Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel.Wolfgang Kumm / EPA

Angela Merkel on kolmannella kaudellaan ilmiö koko Euroopassa.

Medialle yhtä vaikeasti lähestyttävä kuin Obama, mutta epätoivoisesti tavallisuudestaan kiinni pitävä Euroopan johtaja. Tosin Merkelin Saksa johtaa Eurooppaa vastentahtoisesti.

Kuulun berliiniläisen Humboldt-yliopiston politiikan professori Herfried Münkler kuvaa Merkelin johtamistapaa enemmän hallinnolliseksi kuin perinteiseksi johtamiseksi.

– Liittokanslerina Merkel on enemmänkin ”Managerin”, ikään kuin Saksan toimitusjohtaja, Münkler arvioi.

Professori Münklerin mukaan Merkelin johtamista ei voi kuvailla järin feminiiniseksi. Tosin ei se ole miehistäkään, tutkija jatkaa.

Merkelin ja koko Saksan johtajuutta leimaa nykyisen hallituspohjan, eli sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien yhteinen pakko kompromisseihin.

– Niinpä Merkelin tyyppinen johtaja yksinkertaisesti sopii tähän aikaan, nyky-Saksaan, Münkler sanoo.

Saksassakin on nähty viime vuosina sama veto kohti poliittista keskustaa kuin Suomessakin. Puolueet ovat muuttuneet entistä enemmän ”keskustaoikeistolaisiksi” tai ”keskustavasemmistolaisiksi”.

– Merkeliin nimenomaan henkilöityy tämä suuntaus kohti poliittista keskustaa, tutkija sanoo.

Hitler-vertaukset eivät toimineet

Humboldt-yliopiston politiikan professori Herfried Münkler katsoo, että Merkelin tapa johtaa on ollut onneksi myös koko Euroopalle. Eurokriisin aikana Saksa hallinnoi, mutta ei provosoi, tai provosoidu.

– Merkel on tässä mielessä hyvin erilainen liittokansleri kuin esimerkiksi Schröder oli aikanaan, Münkler vertaa.

Münkler pitää hyvänä esimerkkinä sitä, kun Kreikan mielenosoituksissa sotkettiin Merkelin kuvat hakaristeillä ja hitler-viiksillä. Tuolloin sekä teko että sen sanoma menivät professorin mielestä hukkaan.

– Merkelin johtamistyyli on niin kaukana Hitleristä, että viesti ei toiminut. Ne kuvat herättivät Saksassa vain pahennusta, Münkler arvioi.

Saksalaisen politiikan tutkijan mielestä koko eurokriisi olisi näyttäytynyt erilaisena, jos Saksaa olisi johtanut joku toinen kuin Merkel.

– Merkel tunnetaan Etelä-Euroopassa nimellä ”Frau Nein”, Rouva Ei. Mutta joku toinen Saksan johdossa olisi voinut olla kriisimaiden kannalta paljon pahempi, Münkler sanoo.

Lähteekö Merkel vielä ehdolle?

Tutkijallakaan ei ole antaa varmaa vastausta siihen, onko Merkelin kolmas kausi hänen viimeisensä.

Professori Münklerin mukaan ainakaan tällä hetkellä ei CDU:lla ole ketään muutakaan kansleriehdokasta, joten Merkelin on ehkä lähdettävä ehdolle vielä kolmen vuoden kuluttuakin – haluaa hän sitä tai ei.

– Mutta vaaleista ei ole vielä kulunut vuottakaan, vielä voi tapahtua mitä vain. Vakavissaan Merkelin jatkoaikeita voi arvioida vasta parin vuoden kuluttua, Münkler sanoo.

Mahdollisena seuraajaehdokkaana on Saksassa mainittu nykyinen puolustusministeri Ursula von der Leyen. Politiikan tutkija ei hänen nousuunsa usko.

– En usko. Von der Leyen on liian polarisoitunut, hän herättää liikaa myös kielteisiä tunteita, Münkler arvioi.

Merkelin suurin saavutus jää piiloon

Merkelin nykyiselle kansansuosiolle on monta syytä. Tutkijan mielestä yksi suurimmista on se, ettei hän ole koskaan yrittänyt hyötyä asemastaan tai vallastaan henkilökohtaisesti.

– Eli hän ei ole yrittänyt saada kanslerina olostaan hyötyä itselleen, saksalaiset arvostavat sitä, tutkija sanoo.

Mikä on sitten ollut Merkelin suurin voitto tai saavutus poliitikkona?

Tutkijan mielestä se on vaarallinen kysymys Merkelille, koska Merkel johtaa niin, ettei hän mainosta saavutuksiaan. Hän pysyttelee päätösten taustalla, näkymättömissä.

– Kysymys on siksi vaarallinen, koska hän tekee politiikkaa niin, ettei näkyviä voittoja ole, päinvastoin. Se on hänen politiikkansa ja suurin saavutuksensa.