1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Olavi Uusivirta festarisuutelusta: "Maailma on monimuotoinen, Marjatta"

Muusikko Olavi Uusivirta kieltää kehottaneensa ketään prostituutioon sunnuntaina Ilosaarirockissa. Aihe pomppasi pinnalle sosiaalisessa mediassa, kun joensuulainen kaupunginvaltuutettu kauhisteli näkemäänsä ja kuulemaansa festivaaleilla.

Olavi Uusivirta Ilosaarirockissa vuonna 2014.

Kristillisdemokraattien joensuulainen kaupunginvaltuutettu Marjatta Räty tutustui Ilosaarirockiin, koska sai tapahtumaan ilmaisen lipun. Festivaalin sisältö kuitenkin järkytti Rätyä. Hänen mukaan sunnuntain ensimmäinen esiintyjä päälavalla kehotti ihmisiä prostituutioon ja suuteli bändin miehiä pitkään ja hartaasti.

Järkytyksen aiheuttaja, muusikko Olavi Uusivirta kieltää yhden syytöksistä.

– Marjatta Räty on tässä ilmeisesti vähän tieten tahtoenkin vääristellyt mun sanomisia siellä lavalla. En ole koskaan ketään kehottanut huoraamaan. Sen sijaan olen_ Reeperbahn_-nimisen kappaleen alussa kysynyt yleisöltä, niin kuin monta kertaa aikaisemminkin, että oletteko käyneet huorissa tai oletteko vierailleet punaisten lyhtyjen alueella. Jonka jälkeen hyvin harva käsi nousi ylös.

– Sanoin hyvä, älkää tehkö niin vaan sen sijaan tarttukaa läheistänne kädestä kiinni ja antakaa hänelle vaikka suudelma. Jonka jälkeen toimimme antamamme esimerkin mukaan. Mikä sitten ei ilmeisesti Marjatta Rätyä miellyttänyt, tuumaa Uusivirta.

Terveisiä valtuutetulle

Olavi Uusivirta haluaa lähettää Marjatta Rädylle terveisiä.

– Maailma on monimuotoinen, Marjatta. Myös rakkaus on monimuotoista. Ei ole vain yhtä totuutta rakkaudesta.

Ei ole vain yhtä totuutta rakkaudesta.

Olavi Uusivirta

Uusivirta ihmettelee, miten kirjoitus on voitu julkaista vuonna 2014. Hänelle mieleen tulee mielipiteestä joku toinen vuosikymmen.

– Olen sitä mieltä, että se hädin tuskin edes täyttää keskustelun avauksen kriteerit, koska järkiperäiset argumentit loistavat poissaolollaan.

– Mitä tulee tähän vihjaukseen, että Ilosaarirock olisi häiriökäyttäytymisen tyyssija, niin mulla on täysin päinvastaisia kokemuksia omasta takaa. Mun kokemuksen mukaan Ilosaarirock on koko maailman siistein ja väkivallattomin festivaali.

Lähes jumalolento?

Kaupunginvaltuutettu arvioi kirjoituksessaan, että useimmille nuorille esiintyjät ovat lähes jumalolentoja. Uusivirtaa ajatus puolijumaluudesta huvittaa.

– En kyllä tunnista itsestäni tuota määrettä.

Marjatta Räty arvioi, että nuoret saattavat turmeltua, koska esimerkiksi laulujen sanoituksissa voi olla Raamatun totuuden vääristelyä. Uusivirta nauraa ja toteaa, ettei hänen lauluissaan ole salaista sanomaa.

– Marjatta voi olla huoleti. Tästähän käydään keskustelua, että onko esimerkiksi Led Zeppelinin Stairway To Heaveniin piilotettu joku sanoma, joka selviää kun sen kuuntelee väärinpäin. Minun yksittäisissä kappaleissa saattaa tietenkin olla yhteiskunnallistakin sanomaa, mutta ei ainakaan ole mitään piilotettua.

– Niin kuin runouskin, rocklyriikat parhaimmillaan ei ole yksiselitteistä. Kannustankin Marjatta Rätyä tutustumaan suomalaisiin rocklyrikoihin, jotka ovat kertakaikkisen hienoja. Parhaimmillaan se ei tyhjene vaan sitä voi lukea runoutena.