1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Avioehto suojelee perintöä ja osakkeita – sopimus kiinnostaa erityisesti toista liittoa solmivia

Avioehtosopimus kiinnostaa erityisesti uusperheellisiä, arvioivat asianajajat. Tyyppillisimmin sopimus kattaa kaiken puolisoiden omaisuuden.

ilmiöt
Avioehtosopimus.
Meeri Niinistö / Yle

Sanonta "virheistä oppii" pätee myös avioliittoihin. Avioehtosopimus tehdään herkemmin toista liittoa solmittaessa kuin ensimmäisessä avioliitossa, arvioivat Yle Lahden tavoittamat asianajajat. Erityisesti avioehto kiinnostaa niitä, joilla on lapsia aiemmista liitoista.

Kun lahtelainen Jaana Pakarinen meni toisen kerran naimisiin, pariskunta solmi avioehtosopimuksen.

– Tärkein syy sopimukseen oli se, että meille molemmille oli kertynyt eletyn elämän aikana omaisuutta ja molempien lapset olivat jo siinä iässä, että halusimme turvata omaisuuden tahoillamme.

Kun Pakarinen meni kolmannen kerran naimisiin, sopimus jäi tekemättä.

– Ei tullut edes mieleen. Asiasta ei edes keskusteltu. Tulevaisuutemme on vahvalla pohjalla, emmekä ole menneet naimisiin erotaksemme, Pakarinen kuvaa uutta tilannetta.

Nuoria parejakin sopimus kiinnostaa

– Uusperheessä, jossa on erikseen omat ja toisen lapset, pidetään enemmän kiinni omasta omaisuudesta, sanoo Tapani Norros, joka kuuluu Asianajajaliiton perhe- ja perintöoikeuden asiantuntijaryhmään.

Toisaalta osa Yle Lahden jututtamista seitsemästä asianajajasta oli sitä mieltä, että nuoretkin ovat nykyään valveutuneita avioehdon suhteen.

Tyypillisimmin avioehtosopimus koskee kaikkea puolisoiden omaisuutta, mutta joskus se rajataan koskemaan vain esimerkiksi toisen puolison yritysomaisuutta tai perintönä saatua omaisuutta kuten perintömaita.

– Avioehtosopimuksen tekeminen riippuu tietenkin siitä, millaista omaisuutta osapuolilla on, painottaa Päivikki Uimonen Asianajotoimisto SLPK Oy:stä.

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus jaetaan erotilanteessa tasan.

Suomessa vajaa kolmasosa pareista tekee nykyään avioehtosopimuksen.

Viime vuonna avioehtojen määrä tipahti jonkin verran, mutta samalla myös avioliittoja solmittiin aiempaa vähemmän. Esimerkiksi Hämeen maistraatissa rekisteröitiin viime vuonna 505 avioehtoa, kun edellisenä vuonna määrä oli 556.

Lue seuraavaksi