Hyppää sisältöön

Tarkista kattosi: Sammal on katon surma

Sammal on todella tuhoisa niin huopa- kuin tiilikatoillekin. Riskiä lisäävät vielä talon ympärillä kasvavat isot puut, joista roskia lentää katolle joka tuulenpuuskalla. Katot pitäisikin tarkastaa usein ja puhdistaa vähintään kerran vuodessa.

Vanhan tiilikaton päällä kasvaa jäkälää ja sammalta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kun on tullut aika puhdistaa katto sammaleesta, niin aluksi katto pestään painepesurilla.

– Sitten annetaan kuivua ja vedetään päälle ruiskulla suoja-aine. Se tekee semmoisen pinnan, ettei sammal enää saa otetta. Katon huokoinen pinta silenee, kertoo BR-Saneerauksen toimitusjohtaja Bror Salo Seinäjoelta.

Sammaleen alta löytyi kämmenen kokoinen reikä.

Bror Salo

– Katosta tulee aivan kuin uusi, jos se vielä maalataan pariin kertaa. Jopa vuosikymmenen maannut sammal saadaan poistettua katoilta ja näin voidaan katon elämää pidentää.

Katolla sammaleesta kehittyy iso riski

Sammaleesta on paljon haittaa. Se aiheuttaa muun muassa kattoon maatumisilmiön, sammal ikään kuin syö tiiltä.

– On tällaistakin tapahtunut, että kattosammaleen alta on paljastunut kämmenen kokoinen reikä. Reikä on syöpynyt ja kasvanut rauhassa sammaleen suojassa, jatkaa Salo.

Vanhat savitiilet ovat parempia kuin betonitiilet. Betonitiiliin sammal tarttuu helpommin. Huopakatot ovat niin ikään uhan alla.

– Jos huopakaton vieressä kasvaa koivu tai mänty tai mikä tahansa puu, niin se on kyllä huopakaton surma, muistuttaa Salo.

Katto kannattaa tarkistaa usein. Pienenkin roskan ympärille voi ajan oloon kasaantua iso sammalmätäs.

– Jos isoja puita on ympärillä, niin puhdistus on tehtävä joka vuosi, neuvoo Bror Salo.