Hyppää sisältöön

Merikotkat levittäytyvät Helsingistä itään

Merikotkakanta on elpynyt hyvin Uudenmaan itäosissa ja Kymenlaaksossakin on havaittu uusia kotkanpesiä. Sen sijaan läntisellä Uudellamaalla tiedot merikotkista ovat vielä toistaiseksi puutteellisia.

Rengastusrenkaiden väri vaihtelee vuoden mukaan. Myös eri alueilla on oma värinsä. Kuva: Yle

Alkukesän havainnot kertovat, että merikotkan poikasia on Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa sekä Pyhtäällä Kymenlaaksossa yhteensä 12.  Kaiken kaikkiaan Suomessa on yli 400 pesivää merikotkaparia.

– Tilanne on nyt oikein hyvä toisin kuin1970-luvulla. Silloin pesiviä merikotkapareja oli Suomessa alle kymmenen.  Lintujen ruokinta auttoi asiaa ja se lopetettiin jo kymmenkunta vuotta sitten, kertoo rengastaja Hannu Ekblom. Hän on myös Maailman luonnonsäätiön merikotkatyöryhmän jäsen.

Lyijymyrkytykset uhkana

Merikotkaa ei enää uhkaa DDT tai vastaavankaltaiset myrkyt mutta lyijystä on tullut uusi riesa. Merikotkat syövät eläimiä, joissa on hauleja ja ne aikaa myöten myrkyttävät linnun.

– Kaikki kuolleet linnut lähetetään Eviran tutkittavaksi Ouluun. Maksa tutkitaan, munuaiset tutkitaan ja kaikki. Sairastuneet aikuiset linnut puolestaan rengastetaan. Muutoin renkaan saa jalkaansa vain merikotkan poiikanen, selvittää Hannu Ekblom.

Seurannassa nuori merikotka

Lintujen havainnointi ja seuranta on muuttunut aika tavalla uusien laitteiden myötä. On tarkemmat kaukoputket, hienommat kamerat ja kuvankäsittelylaitteet. Ja onpa yhteen merikotkaan asennettu satelliittilähetin.

– Ahvenanmaalaisen taiteilijan mukaan nimetty merikotka Johannes oli pari vuotta Puolan Gdanskissa. Sieltä sen tie vei Liettuaan, Latviaan ja Ruotsin kautta takaisin kotimaahan. Nyt se on Hangossa. Uusi teknologia on muuttanut ihan hurjasti lintuharrastusta ja mahdollisuuksia lintujen seurantaan, tuumaa Ekblom.

.
.