Hyppää sisältöön

Armi Kuusela kirjoitti kotiin – Muhos odottaa nyt Miss Universumin vierailua

Kunnanjohtaja sai sähköpostia maailman kauneimmalta naiselta ja sopi treffit elokuulle. "Valitan, että on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi vierailin kotikylässäni", Yhdysvalloissa asuva vuoden 1952 Miss Universum kirjoittaa.

Kuva: Anna-Liisa Hujanen

Aivan joka poika ei saa kirjekaverikseen Miss Universumia, mutta Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta kuuluu tähän onnekkaiden joukkoon.

Yksi asia johti toiseen, ja nyt hän on sopinut treffit vuonna 1952 maailman kauneimmaksi kruunatun Armi Kuusela-Williamsin kanssa.

Syvävirta istahtaa Muhoksen torille suihkulähteen reunalle ja esittää todistusaineiston kirjallisena.

– Parahin Jukka Syvävirta, toivon että kirjeeni tulee perille löytämäämme osoitteeseen, alkaa Armi Kuusela-Williamsin maaliskuinen sähköposti.

– Olihan se mukava yllätys, että aloite tuli hänen suunnaltaan. Paljon on keskustelu Armin käymisestä Muhoksella, Syvävirta iloitsee. 

"Olisi kiintoisaa tutustua siellä vanhaan ja uuteen nähtävään"

Totuuden nimissä: aivan kahdenkeskinen tämä tapaaminen ei ole. Koko Muhos saa lainata Yhdysvalloissa asuvaa tyttöään päivän verran 23. elokuuta, vain kolme päivää Armin 80-vuotissyntymäpäivän jälkeen.

Parahin Jukka Syvävirta, toivon että kirjeeni tulee perille löytämäämme osoitteeseen.

Armi Kuusela-Williams

Ohjelmaan kuuluu Armin toivomuksesta muun muassa kiertoajelu sekä kuntalaisten tapaamista.

– Tiedän, että Muhos on kasvanut ja kehittynyt paljon nuoruuteni päiviltäni. Olisi kiintoisaa tutustua siellä vanhaan ja uuteen nähtävään. Haluaisin mielelläni tavata vanhoja tuttuja, naapureita ja nykyisiä kunnan edustajia, Armi kirjoittaa.

"Nyt meitä on tulossa Muhokselle 10 hengen ryhmä"

Matkaseurueeseen kuuluu Armin lapsia ja lapsenlapsia sekä aviomies Albert Williams. Ensimmäinen kohtelias vierailupyyntö käsitti seitsemän henkeä, mutta pian muukin jälkikasvu halusi tutustua äidin lapsuusmaisemiin.

– Nyt meitä on tulossa Muhokselle 10 hengen ryhmä. Toivottavasti muutoksesta ei ole teille hankaluuksia. Molemmat tyttäreni haluavat tulla mukaan. Anna-Liisa ja tytär Katrin ja Eva ja poikansa Eric ovat hyvin innoissaan saadessaan tutustua äidin kotipaikkakuntaan, Armi kirjoittaa 14.7. lähetetyssä sähköpostissa. 

"Valitan, että on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi vierailin kotikylässäni"

– Valitan, että on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi vierailin kotikylässäni Muhoksella, Armi pahoittelee.

Pitkä poissaolo ei kuitenkaan ole haalistunut 17-vuotiaana tuiki tavallisena koulutyttönä Miss Universumiksi kruunattua Armia muhoslaisten mielistä – tai silmistä. Kaunokaisen tarina elää paikallisten puheissa, Armintie halkoo keskustaa, ja Osuuspankin seinää koristava muistolaatta kertoo Kuuselan perheen kodin olleen kyseisellä paikalla.

Kuusela-Williamsin vanhemmat ja pikkusisar on myös haudattu Muhokselle, ja hän onkin kertonut etukäteen haluavansa ehdottomasti vierailla haudalla. 

"Toivon, että tämä ajankohta sopii myös teille kaikille"

Armia pääsee tapamaan avoimessa yleisötilaisuudessa, joka järjestetään Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa lauantai-iltapäivänä 23.8. Kunnanjohtaja Jukka Syvävirta povaa, että tiedossa voi olla varsin tunteikkaitakin kohtaamisia.

– Hyvin todennäköisesti näin, hän sanoo ja kertoo jo tietävänsä ainakin muutamia Armin vanhoja tuttavia, jotka ovat tulossa tapaamaan häntä.

Armi päättää varsin kohteliaasti ensimmäisen sähköpostinsa "kotikylään", kuten hän Muhosta nimittää.

– Toivon, että tämä ajankohta sopii myös teille kaikille.

Vaikuttaa siltä, että mikä tahansa ajankohta olisi ollut täydellinen avosylin oman tyttönsä vierailua vuosikymmenet odottaneelle Muhokselle.