Paltamon keskustaan halutaan rallitapahtuma

Keskustassa halutaan ajaa ensi keväänä asfalttirallisprint. Kunta aikoo kuulla asukkaita ennen luvan myöntämistä.

urheilu
Paltamon kylänraitti.
Tiia Korhonen / Yle

Paltamon keskustaan suunnitellaan rallisprinttapahtumaa. Paltamon Urheiluautoilijat hakee lupaa järjestää asfalttirallisprint-kisa keskustan teillä ensi keväänä.

Tavoitteena on saada yleisö kiinnostumaan kelloa vastaan käytävästä kisasta, sanoo järjestäjiin kuuluva Jarmo Heikkinen.

– Radalla on yksi auto kerrallaan, ja jokainen saa tehdä kaksi suoritusta.

Rata on suunniteltu kokonaan asfaltille. Kisaa suunnitellaan keskustaan (siirryt toiseen palveluun), koska sopivaa mutkaista ja päällystettyä rataa ei muualle Paltamon alueelle saa tehtyä. Kisa sulkisi osan keskusta-alueesta muutamiksi tunneiksi. Lupa-asiat ovat vielä hieman auki, sanoo Heikkinen.

– Ajattelisin, että meillä voisi olla 50-prosenttiset mahdollisuudet saada lupa. Kyllähän aina kun ollaan lähellä kylää, keskustassa, niin vastustustakin löytyy. Osa vastustuksesta selittyy sillä, ettei tiedetä, millainen tapahtuma on, ja miten se järjestetään.

– Esimerkiksi kisa-alueen sulkeminen tehdään niin, että pystymme järjestämään tarvittavat sairaskyydit ja töihin tulemiset ja menemiset siten, että kisa keskeytetään tarvittavaksi ajaksi, Heikkinen selvittää.

Kuvassa kilpa-auto taittaa ulos mutkasta Kokkolan asfalttirallisprint -tapahtumassa 2010.
Rallisprintin kilpa-auto.YLE / Anssi Leppänen

Kisa on tarkoitus järjestää Norssikarnevaalien aikaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

– Ajatus lähti siitä, kun syrjemmässä järjestettyihin kilpailuihin ei tahdo saada yleisöä oikein lähtemään, niin tuossa kylällä yleisöäkin voisi tulla enenmmän. Tavoittaisimme myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten edes tulisi katsomaa tällaisia kilpailuja, Jarmo Heikkinen kertoo.

Toive on, että tästä saataisiin perinne tehtyä, nimenomaan Norssikarnevaaleihin liittyen.

Jarmo Heikkinen

Iso ponnistus

Järjestäjille kisojen järjestäminen on vaativa urakka. Ensimmäisen kerran järjestettävään kisaaan odotetaan noin sataa kilpailijaa ja toimitsijoiksi tarvitaan jopa 150 henkilöä.

– Uskon, että suurin osa saadaan omalta kylältä, mutta voi olla, että ulkopuolista apuakin tarvitaan. Mutta kyllä meillä on toive, että tästä saataisiin perinne tehtyä, nimenomaan Norssikarnevaaleihin liittyen, sanoo asfalttirallisprintin järjestäjiin kuuluva Jarmo Heikkinen.

Kunta tekee päätöksen luvan myöntämisestä kisoille vasta kuultuaan (siirryt toiseen palveluun) kuntalaisia. Aikaa kirjallisen mielipiteen jättämiselle on tiistaihin 22. heinäkuuta kello 12 saakka.