"Jopa paras mahdollinen" – opiskelija on mainettaan parempi vuokralainen

Asiat hoituvat, sillä luottotiedot halutaan pitää kunnossa. Häätöihin opiskelija-asunnoissa joudutaan turvautumaan ani harvoin.

Kotimaa
Nainen katsomassa uutta asuntoa.
Yle

Loppumattomia bileitä, jatkuvasti nollilla oleva tilin saldo, huolettoman rento elämänasenne, johon esimerkiksi siivous ei kuulu. Opiskelijan elämää? Ei ainakaan nykyisin.

– Opiskelija on äärimmäisen hyvä asiakas, jopa paras mahdollinen. Esimerkiksi häätöjen määrä on meillä äärimmäisen pieni, Kuopion Opiskelija-asunnot Kuopas Oy:n toimitusjohtaja Tuula Vartiainen vakuuttaa.

Vartiaisen mukaan lähes kaikki heille tulevat valitukset koskevat alkuvaiheen asukkaita, joilla asumissäännöt eivät ole vielä terävänä mielessä.

– Toki huomioimme sen jo alkuohjeistuksessa, jolloin muistutetaan esimerkiksi viikkosiivouksesta ja naapurien huomioimisesta. Meillä on netissä videokin sitä varten.

Opiskelijat ovat haluttuja vuokralaisia myös Kuopion OVV Asuntopalveluilla.

– He hoitavat asiansa ja maksavat vuokransa. Heillä on elämä edessä eikä silloin todellakaan haluta luottotietoihin merkintöjä. Suurimmalla osalla asiat ovat erittäin hyvin kunnossa, yrittäjä Pirjo Reinikainen summaa.

Pesutupa ja käsitiskit eivät enää miellytä

Reinikaisen mukaan yhä useampi opiskelija haluaa asumukseltaan laatua.

– Vaatimuksena on saunaa, astianpesukonetta, parveketta ja autopaikkaa. Oma pyykkikone asuntoon täytyy saada jo lähes poikkeuksetta. Toki perussiistiä asuntoa kysytään myös edelleen, mutta tasokkaiden kotien etsijöiden määrä on kasvanut huomattavasti.

Reinikaisen mukaan myös vuokranantajat ostavat yhä useammin sijoitusasunnoksi uudiskohteen, koska niille riittää kysyntää korkeammasta vuokrastakin huolimatta.

– Kyllähän vanhemmat tukevat lapsiaan vielä opiskeluvaiheessa melko paljon.

Heillä on elämä edessä eikä silloin todellakaan haluta luottotietoihin merkintöjä

Pirjo Reinikainen

Kuopaksellakin yksiöitä kysellään jo soluja enemmän. Kuopaksen suunnitelmissa on purkaa esimerkiksi Puijonlaaksossa sijaitsevia vanhoja soluasuntotaloja ja korvata ne uusilla yksiöillä ja kaksioilla.

– Mutta kyllä soluillekin on edelleen oma kysyntänsä. Merkittävin valintaperuste on hinta.

Pelisäännöt selviksi molemmin puolin

Tähän aikaan vuodesta Reinikainen varoittaa nuoria yksityisillä markkinoilla olevista keinottelijoista.

– Joukkoon mahtuu aina niitä, jotka pyrkivät hyötymään kuumasta markkinatilanteesta epäreiluin keinoin. Vuokra on saatettu hinnoitella täysin yläkanttiin ja vuokralaiselta vaaditaan määräaikaista vuokrasopimusta. Tällaiseen kannattaa aina suhtautua varauksella.

Mahdolliset vuokralaisen ja vuokranantajan väliset riitatilanteet Reinikainen kehottaa välttämään tarkalla dokumentoinnilla.

– Ennen muuttoa asunto kannattaa käydä vuokralaisen kanssa läpi ja vaikka valokuvata kaikki huoneet. Näin ei jää epäselväksi, mikä asunnon kunto on ollut vuokraushetkellä.