Täysin riekaleina – farkkumuoti menee kohti äärimmäisyyksiä

Reikäfarkut olivat muotia jo vuosikymmeniä sitten. Nyt ei kuitenkaan enää puhuta mistään nyhtöfarkuista. Japanissa markkinoidaan jo eläintarhan leijonien raatelemia housuja.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin keskustassa vastaan astelee nuori nainen leikellyissä farkuissa. Polvet ammottavat neliöiksi saksituista rei'istä, jotka yltävät saumasta saumaan. Asua ei ole täydennetty rokkibändin fanipaidalla, vaan laadukkaan oloisella valkoisella neuleella ja siisteillä korkokengillä.

Hän on kesän ties kuinka mones muotitietoinen, joka on esittäytynyt kantakaupungin kaduilla ja kahviloissa farkuissa, jotka näyttävät krokotiilin hampaista pelastetuilta.

Se ei edes olisi kaukana todellisuudesta: heinäkuussa Japanissa alettiin markkinoida leijonien raatelemia housuja (siirryt toiseen palveluun). Puru-urakkaan osallistuvat Kaminen eläintarhassa myös karhut ja tiikerit. Farkut on tarkoitus myydä hyväntekeväisyyshuutokaupassa eniten tarjoaville.

"Täyskäännös valtavirtaan nähden"

Kun farkuista puuttuu patalapun kokoisia paloja ja niitä heitetään leijonille, voidaan puhua jo aika äärimmäisestä reikämuodista. Vaatesuunnittelija Tiina Salmela näkee tässä vastaiskun ja täyskäännöksen viime vuosien valtavirtaan nähden.

Revityt farkut
Blogaaja Vivi Norokorpi (Elämäni palasia) uudisti farkkujaan viime kesänä.Vivi Norokorpi

– Farkkumuodissa on nähty nopeaa kiertoa. 2000-luvun alussa paikkaillut farkut olivat tavallisia, mutta sen jälkeen valtavirrassa oli "kliinisiä" kankaita. Hirvittävän revittyihin on tultu oikeastaan täysin pesemättömistä farkuista, Salmela taustoittaa.

Tiina Salmela on suunnitellut vaatteita nimekkäille farkkutaloille ja ollut muun muassa Dieselin, Leen, Levi'sin ja J. Lindebergin leivissä.

Salmelan mukaan viime vuosien farkkusuuntausta on määrittänyt muun muassa ruotsalainen Acne – sen tyyliä on usein kuvailtu lähinnä edustuskelpoiseksi ja kurinalaiseksi.

Massat vaihtoivat toimistofarkkuihin aikoina, joina havahduttiin vaaraan kehitysmaiden vaatetehtailla.

Farkkuihin on tavattu tehdä kuluneen tuntua hiekkapuhalluksella, joka on sairastuttanut vakavasti tehdastyöläisiä.

– Sitten kun reiät alkoivat taas yleistyä, sen piti tapahtua jollain lailla eri tavalla [kuin 2000-luvulla], Salmela kuvaa muodin kiertokulkua.

Bloggaajat osavastuussa

Tyylibloggaajat tarttuivat saksiinsa viime kesänä. Liuta suomalaisia blogisteja poseerasi tuolloin farkunpolvet auki, mutta katukuva ei muuttunut.

Valtavirran oli mietittävä talven yli, uskoo Reetta Pellikka.

– Nyt näkyy, että kauppoihin on ilmestynyt reikäfarkkuja, kun ennen piti tehdä itse, sanoo Fashion statement (siirryt toiseen palveluun) -blogin kirjoittaja.

Kipinä tuli tavallista reittiä, ulkomaisilta tyylisivuilta. 90-lukuakin antavammat reiät toivat Pellikan tyyliin "ekstraa ja rosoa", mikä toi esiin omaa persoonaa. Hän myöntää, että Suomen kesän farkkupolvista ovat osavastuussa juuri muotiblogaajat.

Revityt farkut.
Reetta Pellikan (Fashion statement) polvet pilkottivat ennen lumien sulamista.Reetta Pellikka

– Suomessa varsinkin 20 ikävuoden toisella puolella olevat seuraavat blogeja. Vuorovaikutus niiden kautta on paljon nopeampaa kuin lehtien. Ehkä vasta nyt kesällä silmä on tottunut ajatukselle reikäfarkuista ja syntyi ketjureaktio.

Varovaisuus on tipotiessään.

– Edellisessä reikämuodissa kangas oli vielä kiinni langansäikeillä. Nyt reiät ovat hyvin isoja ja farkuista puuttuu ihan neliönmuotoista palaa. Polvet on leikattu kokonaan irti.

Pellikalla on neljät rikkimuotoillut farkut. Hänen mukaansa niille on varmasti käyttöä muodin pitäessä vielä ainakin syksyn.