1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Savupiipputeollisuuden ahdinko ei ole lannistanut Pietarsaarta

Pietarsaaresta on kuultu viime vuosien varrelta jatkuvasti isoja irtisanomisuutisia. Silti alueen työllisyyskehitys on ollut parin viime vuoden aikana vahvempaa kuin esimerkiksi Vaasassa ja Kokkolassa. Isot irtisanomiset päätyvät isoihin otsikoihin, mutta työllistyminen tapahtuu vähin äänin.

talous
Kuvassa hiomalaikka KWH Mirkan koelaboratoriossa
YLE / Kalle Niskala

Pietarsaaren seutukunta on selvinnyt hyvin rajusta rakennemuutoksesta. Isoista irtisanomisista huolimatta seudun työllisyyskehitys on ollut parin viimeisen vuoden ajan vahvempaa kuin esimerkiksi Kokkolassa ja Vaasassa. Palvelujohtaja Mats Löfberg Pohjanmaan TE-toimistosta sanoo, että kiitos kuuluu monipuoliselle elinkeinorakenteelle.

– Pietarsaaressa on ollut isoja irtisanomisia teollisuudessa, mutta uusia työpaikkoja syntyy koko ajan, ja ne korvaavat näitä menetettyjä työpaikkoja. Tämä on ollut pitkä, vuosikymmeniä kestänyt prosessi. Sillä tavoin on saatu korjattua nämä ongelmatilanteet. Tähän saakka on onnistuttu saamaan aika hyvin uusia, kasvavia aloja, kertoo tilannetta pitkään työvoimatoimiston johtajana seurannut Löfberg.

Vanha mielikuva sellua keittävästä paperikaupungista on siis aikansa elänyt. Rakennemuutos on ollut vanhojen teollisuuspaikkakuntien tapaan ollut voimakas, mutta aina on löytynyt uusia aloja, joilla pyyhkii hyvin.

– Iso rakennemuutos on jo pitkälle läpiviety prosessi Pietarsaaressa ja savupiipputeollisuus on vähentynyt. Syntynyt uusi teollisuus on vahvempaa kuin vanha savupiipputeollisuus. Meillä on paljon vahvoja, paikallisia perheyrityksiä. Ne menestyvät ihan hyvin.

Teollisuudella on Pietarsaaren seudulla vahva asema. Tilastokeskus laski vuonna 2011, että teollisuus työllisti seudulla 6 200 henkilöä kun samaan aikaan Kokkolassa teollisuuden palveluksessa oli 3 700 henkeä. Kaikkiaan työllisiä Pietarsaaren seudulla oli 21 500, Kokkolan seudulla 1 500 enemmän. Kokkolalaisten toimeentulo onkin enemmän kaupan ja palveluiden varassa.

– Kannattaa huomioida myös, että Pietarsaaren seudulla ei ole vahvaa julkista sektoria eli on pakko elää muilla keinoin. Tietysti teollisuustuotanto on ollut tällainen erittäin vahva mahdollisuus. Myös alkutuotanto on ollut seudulla erittäin vahvaa.

Syntynyt uusi teollisuus on vahvempaa kuin vanha savupiipputeollisuus

Mats Löfberg, palvelujohtaja

Suurten yritysten isot irtisanomiset synnyttävät isoja otsikoita, mutta uudet työpaikat syntyvät vähin äänin. Pietarsaaren seutukunnassa on paljon tasaisesti kasvavia yrityksiä, jotka ovat vuositasolla rekrytoineet kymmeniä ihmisiä. Niiden yhteisvaikutus työllistäjänä on ollut suuri, mutta isoja ovat olleet menetyksetkin. Rettig Lämmön ja Componentan isot irtisanomiset astuvat voimaan pääosin syksyn aikana.

– Jokainen iso irtisanomistapaus on erittäin huono asia. Ne vaikuttavat voimakkaasti työllisyyteen. Tähän saakka on löydetty aika hyvin korvaavia työpaikkoja. Rettigin ja Componentan prosessin kautta monet irtisanotut ovat jo saaneet uudet työpaikat teollisuudesta ja palvelualoilta. Monen ovat vaihtaneet muuhun kuin siihen vanhaan metalliin, missä ovat olleet, tietää Löfberg.

Pietarsaaressa rakennemuutos on ehkä pidemmällä kuin monissa muissa kaupungeissa.

– Tulevaisuus on valoisa. Tämän laman jälkeen Pietarsaaressa on vahvoja aloja ja kasvuyrityksiä, tietää Löfberg.

Lue seuraavaksi