1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jopa satoja kuolleita lohia Tornionjoessa

Kalakuolemien syytä ei vielä tiedetä, mutta sekä Suomen että Ruotsin viranomaiset selvittävät asiaa.

Kotimaan uutiset
Tornionjoki Aavasaksan näkötornista nähtynä
Tornionjoki virtaa Ylitorniolla.Sauli Antikainen / Yle

Tornionjoesta on löytynyt kymmeniä kuolleita lohia. Kuolleita kaloja on tavattu molemmin puolin jokea Torniosta Kolariin ulottuvalta alueelta.

Viranomaisten mukaan kalakuolemien syy on vielä hämärän peitossa.

Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission puheenjohtaja Timo Jokelainen kertoo, että Ruotsin puolelta yhdestä Tornionjoen suvannosta on löytynyt ainakin 40 kuollutta lohta.

– Saatujen tietojen mukaan kuolleita lohia olisi Tornionjoessa kuitenkin kymmeniä, ehkä jopa satoja kappaleita.

Lämmin vesi osasyyllinen?

Suomen ja Ruotsin viranomaiset selvittävät asiaa. Tässä vaiheessa kalakuolemien syitä vasta arvaillaan.

– Keskusteluissa on ollut muutama vaihtoehto. Ensimmäinen ajatus oli, että kun lämpimien säiden myötä veden lämpötila lähti nopeaan nousuun, lohet olisivat kuolleet veden lämpimyyteen ja siitä johtuvaan hapen puutteeseen, Jokelainen selvittää.

Toisaalta kuolleita lohia on tiettävästi näkynyt joessa jo ennen veden lämpötilan nousua.

– Tästä voisi päätellä, että mahdollisesti jotain muitakin syitä lohien kuolemiin olisi olemassa, Jokelainen sanoo.

Tuloksia ehkä torstaina

Lapin ELY-keskus on tiistaina hakenut Tornionjoelta yhden kuolleen lohen tutkittavaksi ja lähetettäväksi Eviraan. Alustavia tuloksia on lupailtu torstaiksi.

Jokelaisen mukaan Eviraan lähetetty lohi ei ulkoisesti näyttänyt sairaalta. Sen sijaan ruotsalaisissa tiedotusvälineissä on kerrottu, että lohissa näkyy selkeitä merkkejä jostain epätavallisesta.

Syy täytyy selvittää

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa tiedot Tornionjoen lohikuolemista otetaan vastaan huolestuneena, sillä luonnonlohikanta on arvokas.

– Jos kyse on kymmenistä kuolleista kaloista, niin asia pitää selvittää ja toimittaa useita kaloja tutkittavaksi, painottaa tohtori Eero Niemelä RKTL:stä.

Kalatalousasiantuntija Kare Koivisto Lapin ELY-keskuksesta on tyytyväinen, että tutkittavaksi on saatu edes yksi iso lohi.

Hänen mukaansa kuollut kala alkaa hajota ja haista nopeasti lämpimässä vedessä, joten useamman kalan toimittaminen tutkittavaksi on jo vaikeampaa.

Yhtenä mahdollisena kalakuolemien aiheuttajan on mainittu muun muassa vesihome. Niemelän mukaan vesihome ei tartu kovin helposti ellei kalan suomupinta ole vahingoittunut. Sen sijaan lämmin vesi edistää vesihomeen syntymistä.

Tässä vaiheessa Niemelä ei ota tarkemmin kantaa Tornionjoen kalakuolemiin, koska hän ei ole nähnyt joesta löydettyjä kuolleita kaloja.

Lue seuraavaksi