Tutkijat selvittävät, pilaavatko veneiden äänet Itämerta

Suomen ympäristökeskus tekee tänä ja ensi vuonna Itämerellä muoviroskan ja melun vaikutuksia analysoivaa tutkimusta.

Kotimaa
Ruotsinlaiva Saaristomerellä.
Jouni Koutonen / Yle

Näkymä Helsingin edustalla aurinkoisena kesäpäivänä on, että veneitä suhaa sinne tänne. Tallinnaan meneville risteilyaluksille kipuavat matkustajat joutuvat usein odottamaan vuoroaan, kun liikennettä on niin paljon.

Suomen ympäristökeskus Syke selvittää tämän ja ensi vuoden aikana, kuinka paljon Itämeren veneistä ja laivoista syntyy melua ja miten se vaikuttaa mereen hyvinvointiin.

Johtava tutkija Kai Myrberg Sykestä kertoo tutkijoiden oletuksen olevan, että tavallinen kaupunkimelu ei haittaa merenelijöiden oloja, mutta ihmisen aiheuttama melu merellä vaikuttaa jollakin tavalla.

Suomen satamiin saapuu vuosittain yli yhdeksän miljoonaa matkustajaa ulkomailta, mikä on 2,5 kertaa enemmän matkustajia kuin vaikkapa 30 vuotta sitten. Kun päälle laskee vielä pelkät kotimaan venematkat Itämerellä, lukema nousee miljoonilla.

Äänitutkimus on Itämerellä ensimmäinen lajissaan. Samalla selvitetään, millaisia vaikutuksia muovijätteellä on Pohjanlahteen ja Suomenlahteen.

Itämeren tila huonompaan suuntaan

Melu- ja muovijätetutkimukset ovat osa 100–150 tutkijan ponnistusta, jossa käydään läpi Virosta, Venäjältä ja Suomesta kerättyjä tutkimusaineistoja viimeisen yli 15 vuoden ajalta.

Viimeistään ensi vuoden lopussa ilmestyvän yhteenvedon on tarkoitus selittää, miksi Itämeren happitilanteessa on voimakkaita vaihteluita.

Syken tutkimusalus Arandan touko-kesäkuussa keräämät aineistot osoittavat, että Itämeren tila on notkahtanut taas huonompaan suuntaan – ainakin hetkellisesti.

Itämeren pääaltaan koillisosassa ja läntisellä Suomenlahdella happitilanne on huonompi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Syvässä vedessä on runsaasti rikkivetyä, jota mitattiin joistakin paikoista ensimmäistä kertaa 2000-luvulla.

Käytännön vaikutus on, että pohjaeläimiä on kuollut enemmän ja syntynyt vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Sen sijaan Selkämerellä ja itäisellä Suomenlahdella happitilanne on hyvä.

Tänä vuonna vietetään Suomenlahti 2014 -teemavuotta.