Luostotunturin huipun säätutka uusitaan

Sodankylässä Luosto-tunturin huipulla uusitaan Suomen pohjoisinta säätutkaa. Tutka on ollut 7. heinäkuuta lähtien pois käytöstä muutostöiden vuoksi. Lapin sääennusteita on tutkatietojen puuttuessa tehty käyttäen hyväksi norjalaisten ja ruotsalaisten tutkatietoja sekä satelliittikuvia.

Kotimaa
Ilmatieteen laitoksen tutkarakennusta Sodankylän Luostolla uusitaan heinäkuussa 2014
Säätutkan kuvun nostaminen sujui hyvin, kun tunturin huipulla ei tuullut. Ilmatieteen laitoksen tutkija Elena Saltikoffia haastattelee Marjukka Talvitie: Kuva: Jani Gustafsson / Ilmatieteen laitos

Sodankylän säätutka on Ilmatieteen laitoksen kahdeksasta säätutkasta toiseksi uusin. Se otettiin käyttöön vuonna 2000. Ilmatieteen laitos on jo uusinut kuuden säätutkan tekniikan. Yksi uusi tutka maksaa 700 000 euroa.

Säätutkat kertovat, missä sataa ja kuinka runsasta sade on. Uudet tutkat käyttävät niin sanottua kaksoispolarisaatiotekniikkaa. Sen avulla tutkakuvista saadaan aiempaa paremmin poistettua muut kuin sadekaiut. Niitä tulee esimerkiksi lintuparvista.

Sää suosi

Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Jani Gustafsson kertoo, että muutostyöt ovat sujuneet Luosto-tunturilla hyvin. Sääaseman pallomainen kupu nostettiin nosturilla. Samoin sisällä oleva, halkaisijaltaan 4,5 -metrinen lautasantenni nostettiin pois ja uusi nostettiin tilalle.

Nostamisen aikana tunturin huipulla ei tuullut. Vaikeuksia tuli lähinnä tunturille johtavalla kivisellä tiellä.

- Henkilönostimen kuljetusauto hajosi kerran ja maastoautosta puhkesi kaksi rengasta, Gustafsson kertoo.

Nyt uusi tutka on paikoillaan ja sitä testataan. Gustafsson arvioi, että uusi tutka tulee käyttöön ensi lauantaina.