Pori Jazzin historiaa 600 kuvan voimin

Pori jazzin tulevaan 50-vuotisjuhlintaan liittyen ilmestyy lokakuussa suurikokoinen kirja nimeltään Pori Jazz 50 vuotta - kuvitettu klassikko. Teos kertoo jazzjuhlien tarinan sadoilla valokuvilla ja vuosikymmenten erilaisilla teemoilla.

kulttuuri
Vuonna 1967 jazzvieraat pääsivät Kirjurinluodolle ainoastaan lossilla.
Vuonna 1967 jazzvieraat pääsivät Kirjurinluodolle ainoastaan lossilla.Pori Jazz

Pori Jazzin juhlakirja ilmestyy jo lokakuun alkupuolella Turun kirjamessuilla. Teoksen tekijät Jarmo Huida, Mikko Peltola ja Ilari Tapio ovat kahlanneet läpi yli 6000 valokuvaa ja lukemattoman määrän tekstiä ja tarinoita.

Puolivuosisataista historiaa kuvataan ennen kaikkea kirjaan päätyneiden 600 valokuvan avulla. Ne kertovat paitsi festivaalin myös kaupunkikuvan ja muodin muuttumista.

Jazz on hyvin esteettistä musiikkia, johon kuuluu tietynlainen pukeutuminen ja muusikoiden ulkoasu, sinne lavalle ei todellakaan mennä verkkarit jalassa, sanoo Ilari Tapio.

Teos etenee vuosikymmenittäin. Jokaiselle jaksolle on löydetty oma luonteva teemansa. Kaksi ensimmäistä vuosikymmentä on otsikoitu viattomuuden ja levottomien aikakausiksi.

Festivaaliväen nopea vaihdos pukuyleisöstä hippikansaan

Yhden talven aikana festivaaliväen pukeutumisessa tapahtui dramaattinen muutos. Vielä ensimmäisillä Pori Jazz -festivaaleilla naiset pukeutuivat vaaleisiin mekkoihin ja miehet tummaan bleiseriin ja kravattiin. Vuonna 1968 alkoi rakkauden kesä ja hippivaatetus valtasi yleisön enemmistön.

Toisaalta jazzeille on tultu myös aina hieman näyttäytymään, ja se heijastuu myös kuvista, sanoo Jarmo Huida, Mukana on kuvia tietysti artisteista ja konserttitilanteista, mutta valtaosa kertoo tavallisesta jazzyleisöstä.

Kuvat näyttävät myös miten piknikperinne on muuttunut vuosikymmenten varrella ja kuinka eväskorit ovat vaihtuneet hienoiksi viini - ja skumppalaseiksi.

Ensimmäinen alkoholikielto Kirjuriin jo 1970-luvulla

Jarmo Huida muistuttaa, että nyt tänä kesänä oleva Kirjurinluodon alkoholikielto ei ole ensimmäinen.

– 1970-luvun alusta löytyy valokuvia, joissa luodolla on valtavia kasoja viinipulloja. Ja melko pian astui festivaalien aikaan kieltolaki, jolloin luodon alueelle ei saanut omia alkoholipitoisia juomia viedä.

Eli vähän niin kuin nyt. Palataan samaan käytäntöön kuin neljä vuosikymmentä sitten, toteaa Huida.