1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokia-analyytikko: Uusia yritysostoja tulossa

Pohjola Pankin analyytikko Hannu Rauhala uskoo Nokian jatkavan yritysostojensa sarjaa. Rauhalan mielestä jo tehdytkin kaupat lupailevat yhtiölle parempia asemia mobiiliverkkomarkkinoilla.

talous
Nokian logo tutkimuskeskuksen edustalla Saksan Ulmissa.
Stefan Puchner / EPA

Toistaiseksi Nokia on tehnyt vain joitakin suhteellisen pieniä yritysostoja, mutta vahva kassa antaisi mahdollisuudet isompiinkin hankintoihin.

– Neljännen sukupolven verkoista mennään viidennen sukupolven verkkoon. Siinä ei välttämättä ole standardi aivan selvillä eli millä tavalla se tullaan toteuttamaan. Todennäköisesti sitä varten joudutaan tekemään yritysostoja. Eli voidaan pyrkiä saamaan etumatkaa kilpailijoihin yritysostojen avulla tai voidaan aukkoja omassa tuotesalkussa, Rauhala sanoo

– Kassaa on vielä osingon ja osakkeiden takaisin oston jälkeenkin miljardeja euroja käytössä. Mahdollisuuksia siis on pienten lisäksi isompiikin strategisiin yritysostoihin. Nyt haetaan seuraavan syklin asemia mobiiliverkkomarkkinoilla ja -toimialalla, sanoo Evlin analyytikko Mikko Ervasti.

Matkapuhelinyksikön myynnin jälkeen Nokian kivijalka ovat verkkolaitteet ja niihin liittyvät palvelut. Ala elää jatkuvaa murrosta ja uusi Nokia pyrkii vahvistamaan asemaansa seuraavan sukupolven laitetoimittajana. Tähän asti Nokia on tehnyt vasta muutamia suhteellisen pieniä ostoksia, mutta niitä pidetään onnistuneina.

– SAC Wirelessin osto on siinä mielessä hyvä, että firman asiakkaina on kaksi isoa yhdysvaltalaista operaattoria Verizon ja ATT.

– Ja on arveltu, että seuraava iso askel, mikä olisi tulossa Yhdysvalloissa, olisi palveluliiketoiminta. Nokia pääsee näiden operaattorien iholle ja on paremmassa asemassa, kun aletaan tehdä tarjouksia verkon hallinnasta.

Rauhalan tavoin myös Evlin analyytikko Mikko Ervasti pitää jo tehtyjä ostoksia hyvinä ja uskoo että kassaa käytetään jatkossa aseman vahvistamiseen markkinoilla. Nokian omia näkemyksiä tulevasta saadaan jo ensi viikolla, kun yhtiö julkaisee osavuosikatsauksensa.

Lähteet: evli, op-pohjola

Lue seuraavaksi