1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EU:n huippuvirat jaossa

Keskiviikkona odotetaan tietoa siitä, kenestä tulee esimerkiksi Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja.

politiikka

Euroopan unionissa on jaossa kolme huippuvirkaa. Yksi näistä on Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtajuus, jota nyt hoitaa belgialainen Herman Van Rompuy. Puheenjohtajan päätehtävänä on huippukokousten valmistelu.

Yhtenä vahvana ehdokkaana tehtävään pidetään Tanskan pääministeriä Helle Thorning-Schmidtiä.

Lisäksi on määrä valita EU:n uusi ulkopoliittinen korkea edustaja, joka vetää EU-maiden ulkoministereiden kokoukset. Tämä seuraa tehtävässä brittiläistä Catherine Ashtonia. Varteenotettaviksi ehdokkaiksi on nimetty muun muassa Italian ulkoministeri Federica Mogherini sekä Bulgarian nykyinen komissaari Kristalina Georgieva.

Kolmas huippuvirka on euroryhmän puheenjohtajan paikka. Tehtävässä on puolentoista vuoden ajan toiminut Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem.

Näitä uusia nimityksiä odotetaan keskiviikkoillan tai yön aikana, mutta valinnat saattavat myös lykkääntyä.

Pääministeri Alexander Stubb ei usko, että koko nimityspaketti valmistuisi tänään.

– Nämä paketit on kokemuksen mukaan aika monimutkaisia. Uskon että löydämme ratkaisun korkeaan edustajaan olipa se sitten sosialisti tai EPP:läinen, mies tai nainen, etelä–pohjoinen, pieni–suuri, vanha–uusi, vaikea tässä vaiheessa vielä ennakoida. Olisi toki luontevaa, että päätettäisiin myös Euroopan Neuvoston puheenjohtajasta samassa paketissa. Pysyvästä euroryhmän puheenjohtajasta en ole niinkään varma että tänään löytyy sopu, Stubb arvioi ennen kokouksen alkua Brysselissä.

Stubb myös sanoo pitävänsä kaikkia esillä olleita ehdokkaita pätevinä EU:n ulkopoliittiseksi korkeaksi edustajaksi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi