1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansanhurmaajasta pääministeriksi – Näin Stubb on muuttunut vuosien varrella

Alexander Stubb tunnetaan rentona ja sujuvana puhujana. Pääministeriksi tultuaan kolmen kohdan mies on rauhoittanut puhettaan. Vastuun kasvaessa myös huumori on karissut pois.

politiikka
Alexander Stubb vuonna 1994.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) esiintyi vuonna 1994 Ylen Eurooppa-illassa EU-tutkijana. Näytteitä Stubbin tv-esiintymisistä vuosien varrelta.

Televisioruudussa puhuu vakavoitunut Alexander Stubb. Mä on vaihtunut minäksi, hymy on hyytynyt ja puherytmi hidastunut.

Puheviestinnän ammattilaiset vahvistavat, että Stubbin puhetyyli on muuttunut sen jälkeen, kun hänestä tuli Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri.

– Hän on hieman vakavoitunut ja rauhoittanut puhetyyliään. Vaikuttaa siltä, kuin hän harkitsisi sanomisiaan vähän tarkemmin ja puhe on hitaampaa, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

Myös puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio on huomannut muutoksen.

"Hän on hieman vakavoitunut ja rauhoittanut puhetyyliään."

Pekka Isotalus

– Kieltämättä Alexander Stubb puhuu nyt rauhallisemmin ja käyttää muodollisempaa kieltä kuin aikaisemmin, Mustakallio sanoo.

Pääministerinä Alexander Stubb joutuu hallitsemaan entistä laajempia asiakokonaisuuksia.

Isotalus ja Mustakallio muistuttavat, että Stubbin on harkittava entistä tarkemmin sanomisiaan ja kommentoitava hänelle vieraita aiheita.

– Puherytmiä hidastaa se, että Stubb nyt on uudessa tilanteessa, uusien kysymysten ja haasteiden edessä, Mustakallio sanoo.

Hitaudella haetaan uskottavuutta

Puherytmin hidastuminen voi olla luonnollinen seuraus uudesta työtehtävästä, mutta se voi myös olla harkittu suunnanmuutos.

Isotaluksen ja Mustakallion mukaan hidas puherytmi lisää poliitikon uskottavuutta tiettyyn rajaan saakka.

– Kun henkilö pyrkii politiikkaan tai haluaa, että hänet otetaan poliitikkona vakavammin, niin puhekouluttajana kehotan häntä hidastamaan puherytmiä, Mustakallio kertoo.

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten aloitteleva poliitikko Stubb haki uskottavuutta ja omaa tapaansa esiintyä mediassa.

Vieraillessaan Ylen Eurooppa-teemaillassa vuonna 1994 Stubb puhui asiallisesti, rauhallisesti ja kirjakielellä.

Uran varrella puherytmi nopeutui, huumori ja spontaanius lisääntyivät. Hän tuli tunnetuksi kolmen kohdan kiteytyksistään.

"Puhekouluttajana kehotan hidastamaan puherytmiä."

Antti Mustakallio

”Suurin osa poliitikoista on saanut puhekoulutusta”

Pekka Isotaluksen mukaan suurin osa suomalaisista poliitikoista on jossain vaiheessa uraansa saanut puhekoulutusta. Politiikan henkilöityessä puheviestintään kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

– Esiintymisen ja puhumisen merkitys kasvaa entisestään, kun henkilöistä tulee aatteita ja puolueita tärkeämpiä, Isotalus sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen kertoo, että Kokoomus tarjoaa poliitikoilleen apua puheiden pitämiseen, mutta mitään ”järjestelmällistä puhekoulutusta” ei ole vuosiin ollut tarjolla.

– Kun puolue siirtyi oppositiosta hallitukseen vuonna 2007, puolueessa käytettiin ulkopuolista puhekouluttajaa. Tietenkin voi olla, että ministerit itse hankkivat puhekoulutusta, Tujunen sanoo.

Uskottava pääministeri vai rento kansan suosikki?

Pekka Isotalus on ollut mukana tutkimassa median suhtautumista suomalaisiin poliittisiin johtajiin. Tutkimuksessa erottui kaksi ihannepoliitikkoa: kansanhurmaaja ja asiapoliitikko.

Alexander Stubb ja Timo Soini lukeutuvat ensiksi mainittuun ryhmään, Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi puolestaan edustavat jälkimmäistä.

Isotaluksen mukaan Stubb on muiden poliitikkojen tavoinristiriitaisessa tilanteessa yrittäessään samaa aikaa olla sekä asiapoliitikko että kansanhurmaaja.

"Jos on kansanhurmaaja, niin kritisoidaan, että pitäisi olla asiallisempi."

Pekka Isotalus

– Jos on asiapoliitikko, niin media kritisoi, että pitäisi olla enemmän kansanhurmaaja. Jos taas on kansanhurmaaja, niin kritisoidaan, että pitäisi olla asiallisempi. Näiden puolien yhdistäminen on todella haastavaa, Isotalus sanoo.

Puheviestinnän ammattilaisten mukaan Alexander Stubbin ihmisläheinen puhetyyli on ollut osasyy hänen suosioonsa. Kokoomuksen sisällä luotetaan siihen, että Stubbin rentous ja suosio säilyvät pääministerinäkin.

– Alexander Stubb on Jyrki Kataisen ohella yksi parhaista puhujistamme. Hänellä on oma, vahva puhetyylinsä, joka tulee säilymään tulevaisuudessakin, vakuuttaa puoluesihteeri Taru Tujunen.

Pääministeri Alexander Stubb ei kommentoinut aihetta Yle Uutisille.

Lue seuraavaksi