1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat tiukensi taas Venäjä-pakotteita

Yhdysvaltojen aiempaa laajempien pakotteiden joukossa on sekä venäläisiä puolustus- ja rahoitusalan yrityksiä että korkea-arvoisia virkamiehiä.

Ulkomaat

Yhdysvallat tiukensi huomattavasti Venäjän-vastaisia talouspakotteita Ukrainan kriisin takia keskiviikkona. Uusien, tähän asti laajimpien pakotteiden kohteena ovat erityisesti Venäjän puolustus-, rahoitus- ja energia-alat. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan pakotteita asetetaan muun muassa öljyjätti Rosneftiä ja Gazprombankia sekä muita merkittäviä pankkeja vastaan.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjää lisäpakotteista jo viikkojen ajan, koska se ei ole länsimaiden vaatimuksista huolimatta käyttänyt vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan separatistien rauhoittamiseksi eikä estänyt aseiden ja muiden tavaroiden virtaa rajan yli Ukrainaan.

Uusien pakotteiden kohteena on myös korkea-arvoisia venäläisiä virkamiehiä, kuten Venäjän duuman varajohtaja ja turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja. Yhdysvallat on aiemminkin asettanut pakotteita venäläisiä viranomaisia ja yrityksiä vastaan.

Yhdysvallat ilmoitti pakotteista samana päivänä, jona Euroopan unionin johtajat keskustelivat uusista Venäjä-pakotteista. Diplomaattilähde kertoi keskiviikkoiltana uutistoimisto AFP:lle, että EU-johtajat olisivat sopineet kovemmista Venäjän-vastaisista pakotteista Ukrainan kriisin takia. Toistaiseksi ei ole tietoa, millaisista pakotteista on kyse.

Lähteet: AFP, AP, Reuters