1. yle.fi
  2. Uutiset

Tiilikainen Venäjän-vastaisten pakotteiden laajentamisesta: Johdonmukainen linja jatkuu

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan pakotteiden tiukentaminen on EU:lle vaikea kysymys kauppasuhteiden takia. Hän uskoo, että pakotteiden laajentaminen näkyy Venäjällä.

Kotimaan uutiset
Teija Tiilikainen
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.Yle

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Venäjän-vastaisten pakotteiden laajentaminen on linjassa sen kanssa, mitä EU on aiemmin soveltanut Ukrainan kriisin aikana. EU-johtajat päättivät viime yönä lisätä pakotelistalle venäläisiä yrityksiä, jotka uhkaavat Ukrainan itsemääräämisoikeutta.

Tiilikainen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa pitävänsä tärkeänä, että EU toimii asiassa johdonmukaisesti. Hän uskoo, että uudet pakotteet näkyvät Venäjällä.

– Pakotteita asteittain laajennetaan, kun Venäjä ei ole osoittanut sellaista yhteistyöhalukkuutta neuvotteluratkaisun edistämiseksi, mitä Euroopan unioni on siltä edellyttänyt. Kyllä tämä jossakin tuntuu Venäjällä, hän sanoo.

Hänen mukaansa vielä ei ole siirrytty niin sanotusti kolmannen vaiheen pakotteisiin, jotka olisivat rankempia kaupan kannalta.

– Ei sitä käy kiistäminen, etteivätkö kaikista rankimmat kauppapakotteet olisi vaikeita myös EU:n päässä Suomi mukaan lukien.

– Niitä tässä hiukan vielä odotellaan ja toivotaan, että kun tässä on välillä nähty positiivisia signaaleja Venäjän taholta, välillä neuvotteluhalukkuutta... Nyt sitten on taas viime päivinä ollut kehitystä toiseen suuntaan. Tämä näyttää nyt olevan pitkä konflikti ja vaatii tällaista pitkäjännitteistä, johdonmukaista työtä, Tiilikainen sanoo.

Lue seuraavaksi