Timo Rautiainen: En haikaile takaisin koulunpenkille

Rautiaisen mukaan musiikkimaailmasta kertyneistä kokemuksista on ollut apua koulumaailmassa.

Kotimaa
Timo Rautiainen.

Muusikko Timo Rautiainen tunnetaan kenties parhaiten raskaamman musiikin tulkitsijana muun muassa yhtyeistä Neljäs Sektori ja Trio Niskalaukaus. Koulutukseltaan hän on kuitenkin erityisopettaja. Pitkään musiikkia tehnyt mies ei kuitenkaan kaipaa takaisin koulun penkille.

– En ole tällä hetkellä ajatellut paluuta opettajaksi. Mutta nostan kyllä hattua niille, jotka sitä tekee, Rautiainen sanoo.

Rautiainen on toiminut opettajana viimeksi viisitoista vuotta sitten. Hän myöntää, että musiikkimaailmasta kertyneistä kokemuksista on ollut apua koulumaailmassa.

– Työskentelin tuolloin koulukodissa. Poikien kanssa pärjäsi siihen aikaan aika hyvin, jos he vain arvostivat edes yhtä kolmesta asiasta: paljonko nostat painoja tai jos sinulla on hieno amerikanrauta tai moottoripyörä tai jos osaat rockia, muistelee Rautiainen.

Ja rockiahan hän osasi soittaa jo tuolloin.

– Rockin soitolla pystyi tekemään poikien kanssa hyviä oravannahkakauppoja. Jos teet sen, niin opetan sulle tämän.

Rock-musiikin rinnalle löytyi kansanmusiikki

Raskaamman musiikin rinnalla Rautiainen on alkanut opiskella, jopa omaksi yllätykseksekseen kansanmusiikkia.

– Pelkkä kaulusten kääntäminen ei riittänyt, vaan jouduin kääntämään koko takin kansanmusiikin suhteen. Aikaisemmin olen sanonut, ettei suomalaista pelimannimusiikkia kuuntele pirukaan puolta tuntia pidempään.

Toisin on nyt.

– Tutustuttuani kansanmusiikkiin paremmin tajusin, että siitä löytyi suomalaista kansallista historiaa ja hienoja nyansseja. Kovasti olen sitä kesäisin soitellut, se on sellainen kesäharrastus, sanoo Rautiainen.

Vaikka kansanmusiikki on nykyisin lähellä Rautiaisen sydäntä, ei miehen viime vuonna vietetyillä viisikymppisillä kuitenkaan nähty pelimanneja.

– Pitääkö paikkansa, että Tauski esiintyi syntymäpäivilläni? Kyllä pitää. Ystäväni halusivat yllättää minut. Että kiitokset vain Tauskille, loistokeikka oli, nauraa Rautiainen.