1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

"4G-verkkojen markkinointi on epärealistista" – ministeriö ei ole valmis kuoppaamaan valokuitua

Ylitarkastajan mukaan mobiiliverkot eivät koskaan voi täysin korvata kiinteitä yhteyksiä. Mobiiliyhteys on kuituverkkoa harkitseville asiakkaille silti jo varteenotettava kilpailija.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole valmis hautaamaan ajatusta kiinteästä valokuituverkosta. Operaattorit ovat luvanneet, että 4G-verkko kattaa lähivuosina lähes koko maan, ja myös opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru on ilmaissut uskonsa uutta mobiiliverkkoa kohtaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Pauli Pullinen puolustaa kiinteää verkkoa, sillä hänen mukaansa mobiiliverkoilla ei koskaan päästä niin nopeisiin yhteyksiin kuin kuidulla.

– Vaikka mobiiliverkkojen kapasiteetti paranisi huomattavastikin, se ei poista ongelmaa ruuhka-aikoina. Kun kylän kesäasukkaat ryhtyvät kaikki yhtäaikaa surffaamaan, kapasiteetti ei vain riitä.

Pullinen muistuttaa, että kiinteää verkkoa tarvitaan jatkossakin myös mobiiliverkkojen tukiasemille.

– Mobiiliverkon radioyhteys päätelaitteesta tukiasemaan on muutamasta kymmenestä tai sadasta metristä muutamaan kilometriin. Nopeat mobiilin laajakaistan yhteydet tarvitsevat kuituyhteyden myös tukiasemalle.

Joka neljäs verkon liepeillä oleva liittynyt Savossa

Pohjois-Savon alueella toimiva Savon Kuitu on myynyt tähän mennessä hieman toista tuhatta valokuituliittymää. Toimitusjohtaja Pekka Laukkarisen mukaan määrä on noin neljännes siitä talouksien kokonaismäärästä, joilla tällä hetkellä olisi mahdollista verkkoon liittyä.

Laukkarisen mukaan mobiililaajakaista on heidänkin potentiaalisille asiakkailleen varteenotettava kilpailija.

Haja-asutusalueella kiinteä yhteys on tietenkin helpompi perustella

Pekka Laukkarinen

– Ihmiset vertaavat kiinteää ja mobiiliyhteyttä pelkän hinnan ja markkinoidun nopeuden perusteella. Eihän siinä ole mitään mieltä, mutta niin vain tehdään.

Pienten kuntakeskusten taajamissa kiinteän laajakaistayhteyden saaminen on monesti kiven alla.

– Haja-asutusalueella kiinteä yhteys on tietenkin helpompi perustella. Ja esimerkiksi lypsyrobotein varustetuilla karjatiloilla se on käytännössä välttämättömyys.

Tarve kasvaa huimaa vauhtia

Pullinen pitää operaattorien harjoittamaa mobiiliverkkojen markkinointia toisinaan jopa harhaanjohtavana.

4G:n peitto voi toki olla tiettyyn päivään mennessä kattava, mutta sen laadulle ei ole vaatimuksia

Pauli Pullinen

– Sanoisin, että sitä markkinointi perustuu jopa epärealistisiin mielikuviin. 4G:n peitto voi toki olla tiettyyn päivään mennessä kattava, mutta sen laadulle ei ole vaatimuksia. Sopimuksissa ei ole myöskään mainittu siitä, kuinka verkon käyttäjämäärä tai sääolosuhteet vaikuttavat käyttönopeuteen. Toki mobiiliverkko on tarpeellinen, ja paljon liikkuville ihmisille jopa välttämätön, mutta ei se koskaan korvaa kiinteää laajakaistayhteyttä vähänkään vaativammassa käytössä.

Pullisen mukaan erään selvityksen mukaan mobiililaajakaistan tietoliikenne kasvoi viime vuoden aikana jopa yli sadalla prosentilla.

– Yhä enemmän lisääntyvät videopalvelut syövät kaistaa huomattavasti. Kiinteässä laajakaistassa tähän voidaan vastata paljon helpommin, ja valokuidussa nopeus on yhtä suuri molempiin suuntiin.

Pullinen uskoo, että Laajakaista kaikille -hankkeen tavoitteeseen, kiinteän yhteyden saamiseen alle kahden kilometrin päähän kaikista suomalaisista ensi vuoden loppuun mennessä, päästään nippa nappa.

– Toki rahoituksessa on vielä epävarmuutta, mutta mikäli se saadaan kuntoon, se on mahdollista.