1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lävistyksiä tehdään kieli keskellä suuta – kasvojen halvaantuminen harvinaista

Lävistyksiä otetaan aiempaa useammin ja samalla myös suun alueen lävistykset ovat lisääntyneet. Kieleen tehty lävistys saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia. Lävistys on aina avohaava, jota tulisi hoitaa ohjeiden mukaisesti.

Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Joensuun Underground Storen yrittäjä Jani Kuokkanen suhtautuu tekemiinsä lävistyksiin, käytettävän välineistön ja työtilan puhtauteen vakavasti.

– Se infektioriski on olemassa. Aina, kun tehdään lävistys, tulisi muistaa, että kyseessä on avohaava, Kuokkanen toteaa.

Lävistäjän noudattama huolellisuus ja hygienia eivät poista infektioriskiä, jos asiakas ei itse huolehdi annettujen ohjeiden mukaisesta jälkihoidosta.

– Joskus asiakas ei malta olla vaihtamatta lyhyempää korua sen pidemmän tilalle, mitä käytetään lävistystä tehdessä. Tällöin koru voi upota, Kuokkanen sanoo.

Liian lyhytvartinen lävistyskoru voi lähteä painautumaan kudoksen sisään, ja tällöin se pitää kaivaa esiin.

Myös lävistyshaavan koskeminen likaisin käsin tai esimerkiksi meikillä peittäminen voivat saada aikaan tulehduksen.

Jos joku tekee huonoa jälkeä, niin sana kiirii.

Jani Kuokkanen

Vakavat reaktiot ovat harvinaisia, mutta pahimmillaan suun alueen lävistys voi vaurioittaa hermoja ja johtaa kielen tai kasvojen halvaantumiseen.

Sosiaalinen media on tehokas tapa saada tietoa ammattitaitoisesta ja luotettavasta lävistäjästä. Asiakaskunnan kokemukset ja palaute ovat tärkeä tekijä alan yrittäjälle.

– Puskaradio on aika kova tässä. Sitten tietenkin studioitten ulkonäkö ja keskustelupalstat. Jos joku tekee huonoa jälkeä, niin sana kiirii, Kuokkanen kertoo.

Lävistäjänä voi toimia kuka tahansa, sillä ammattiryhmältä ei vaadita koulutusta. Usein lävistäjän kokemus karttuu oppipoikakoulutuksessa alan liikkeessä.

Vaikutukset purukalustoon

Joensuussa Siilaisen hammashoitolassa suun alueelta lävistettyjä asiakkaita on päivittäin, osastonhoitaja ja suuhygienisti Pilvi Tapio kertoo.

– Lävistys voi aiheuttaa suussa infektioita, hampaiden lohkeamista ja kulumista, ikenien vetäytymistä, limakalvojen hankautumista ja arpikudosta, Tapio toteaa.

Tapio suosittelee kääntymään ammattitaitoisen lävistysliikkeen puoleen, mikäli lävistyksen ehdottomasti haluaa.

– Lävistäjän antamia jälkihoito-ohjeita kannattaa noudattaa ja suuhygienista tulee huolehtia lävistyksen jälkeen tarkemmin, Tapio korostaa.