1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hääsuunnittelija ojentaa hääpareja: Unohtakaa nolot leikit

1970-luvulla häissä syötiin lihasoppaa ja voileipiä. Häät pidettiin usein kotioloissa. Nyt muodissa ovat kartanohäät gourmet-ruokineen. Hääsuunnittelija Anu Tuominen toivoo, että hääparit päivittäisivät myös häiden ohjelman nykypäivään.

Kotimaan uutiset
Tuore aviopari tulossa hääkirkosta.
Nestor Bachmann / EPA

Anu Tuominen on suunnitellut häitä 90-luvulta lähtien. Hääparien vaatimukset ovat muuttuneet melkoisesti parissakymmenessä vuodessa. Nyt kaikki lähtee tunnelmasta.

– Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Tunnelman pitää välittyä jo kutsukortista. 90-luvulla häät olivat huomattavasti jäykempiä, oli paljon turhaa odottelua ja jäykkää keskustelua. Nyt tavoitellaan rentoutta ja soljuvuutta, Tuominen sanoo.

Kun mennään ajassa taaksepäin 70-luvulle saakka, niin silloin häissä oli hyvin vaatimaton meno. Tarjolla oli ehkä lihasoppaa ja voileipiä. Ei puhettakaan nykyajan cupcake-, lohi-, ja gourmet-ruuista.

– Silloin vietettiin luonnonläheistä hippielämää. 60-luvun tanssilavameininki vaihtui kotihäihin. 70-luvulla alettiin myös pienentää häitä, maistraatissa saattoi olla läsnä vain muutama sukulainen.

Ei enää maalaishäitä

Häitä vietetään tänä päivänä kartanotyyppisissa miljöissä.

–Parit hakevat kodikkaampaa, rentoa ympäristöä. Maalaistyyliset häät ovat poistumassa muodista. Jonkin verran on siirrytty myös pihalle.

Toivon mukaan morsiamenryöstöt ja tuolileikit häviävät. Jotkut ovat käyneet häissä vuosikymmeniä. He toivovat, että olisi muutakin ohjelmaa kuin aina ne samat.

Anu Tuominen

Hääohjelma on pysynyt pitkään perinteisenä, mutta uusia tuulia on aistittavissa. Tuominen toivoo hartaasti, että kiusalliset hääleikit jäisivät historiaan.

– Toivon mukaan morsiamenryöstöt ja tuolileikit häviävät. Sitä ainakin yritetään. Omanlainen ohjelma lisää häiden mielenkiintoa. Jotkut ovat käyneet häissä vuosikymmeniä. He toivovat, että olisi muutakin ohjelmaa kuin aina ne samat.

Talouslama näkyy häissäkin

2010-luvulla parien vaatimukset ovat Tuomisen mukaan usein epärealistisia.

– Seurataan paljon häämuotia Amerikassa ja ja muualla Euroopassa. Haluttaisiin yhtä suureelliset häät. Budjetilla ei ole ylärajaa. Keskikokoiset häät maksavat 8 000–10 000 euroa.

Toisaalta talouslama on palauttanut monia pareja maantasalle.

– On tietty budjetti, ja siihen sisältyy häämatkakin. Lisäksi lasketaan, mitä milläkin budjetilla on mahdollista toteuttaa.

Lue seuraavaksi