Hevonen ei stressaa lomalta paluuta

Koko vuoden töitä tekevä opetushevonen selvästi nauttii kesälomasta laitumella. Se saa oleilla parhaiden kavereidensa kanssa ja syödä kaiken päivää. Mutta ei töihin palaaminenkaan näytä mitään tuskaa tuottavan. Hevoselle laumaeläimenä kaikkein tärkeintä on olla juuri tuttujen kavereiden kanssa, on sitten vapaalla tai töissä.

Kotimaa
Salla Varenti Aulangon ratsastuskoulusta
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnalaisen Aulangon ratsastuskoulun hevoset ovat palanneet kahden viikon kesä- ja laidunlomaltaan pulskassa kunnossa. Ratsastuskoulun Salla Varenti arvioi, että ne ovat vapaallaan syöneet parikymmentä tuntia vuorokaudessa ja käyttäneet loput neljä lepäämiseen. Opetushevosten loma on leppoisaa oleilua. Siellä ei käydä orilaitumilta tuttuja johtajuustaistoja.

Opetushevosten vuosi on täyttä työtä. Ne saavat joka viikko yhden vapaapäivän ja kesällä kahden viikon loman. Salla Varenti sanoo, että kyllä laitumelle pääsemisen riemu näkyy laukkaamisena ja pukitteluna, mutta ei hevonen osaa mitenkään lomaa tai vapaapäivää odottaa.

– Oikeastaan opetushevonen ei tarvitse lomaa työstään. Meillä lomalle vientiin on monta syytä. Haluamme että hevonen pitää tiukan putken jälkeen pienen tauon. Ja kun on kesä, laidunelämä on hevosen ominta elämää, olla vapaana ja syödä.

Koti on siellä missä kaverit ovat

Lomalaitumella lauma usein jakautuu pieniksi ryhmiksi, kun hevoset oleilevat ja syövät parhaiden kahden tai kolmen rapsuttelukaverinsa kanssa. Jos lauman jokin hevonen ei laumakumppanistaan pidä, ei sekään näytä laitumella häiritsevän. Kunhan ympärillä vain on hevosia.

Lomalla hevonen ei kaipaa kotitallia, eikä lomalta työmaalle palaaminen ole hevoselle ongelma. Niiden koti on siellä, missä lauma ja kaverit ovat, selittää Salla Varenti. Hevonen on sen verran yksioikoinen eläin ja elää hetkessä.

– Opetushevonen on oikeastaan aina laumassa, ja lauma on hevosen koti. Hevonen kaipaa ennen kaikkea työkavereita ja ystäviään. Kyllä hevosesta näkee tyytyväisyyden, kun ne ovat reippaita ja virkistyneen oloisia.

– Hevonen pitää säännöllisyydestä. Ne eivät pidä siitä, että asiat tapahtuvat normaalista poiketen. Hevonen viihtyy parhaiten, kun elämänrytmi on tasainen eikä tule yllätyksiä. Yksinkertainen eläin, jolla on yksinkertaisia tarpeita.