Suzanne Vega aloittaa Pori Jazzin tähtisateen

Pori Jazzin pääkonserttien yhdeksi teemaksi nousee New York ja Yhdysvaltain itärannikon folk-perinne. Kirjurinluodossa esiintyy torstai-iltana amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Suzanne Vega ja heti perään maanmiehensä, legendojen legenda Bob Dylan.

Suzanne Vega. Kuva: George Holz / Pori Jazz

Pori on ollut viime aikoina kovasti esillä. Syynä ei tosin enimmäkseen ole ollut jo viikon päivät käynnissä ollut Pori Jazz. Jazzeistakin eniten ovat kiinnostaneet niin sanotut ulkomusiikilliset seikat eli se millaista mehua ja mistä hankittuna jazzien konserteissa tänä vuonna nautitaan.

Tänään torstaina päästään vihdoin keskittymään itse musiikkiin, kun Kirjurinluodon kaksi päivää ja kolme iltaa jatkuvat pääkonsertit ovat käsillä. Piknikin muuttumisen lisäksi uutta on se, että sunnuntai on pois pelistä isojen nimien osalta.

Newyorkilainen folk-perinne vahvasti edustettuna

Torstaina Pori Jazzien pääesiintyjinä ovat amerkkalaiset laulaja-lauluntekijät Suzanne Vega ja Bob Dylan. Molemmat ovat konsertoineet Suomessa aiemminkin. Vegan suosio on kestänyt 1980-luvun puolivälistä asti. Ja Dylan - noh, legendojen legendan ura on pidempi kuin 1966 perustettu Pori Jazz -festivaali. Ensi kesänä tulee kuluneeksi 50-vuotta Dylanin_ Like a Rolling Stone_ -kappaleen julkaisusta.

Vegaa ja Dylania yhdistävät paitsi folk-tausta myös New York. Molemmat loivat alunperin uraa suurkaupungin musiikkiklubeilla Greenwich Villagen -kaupunginosassa länsi-Manhattanilla, tosin eri vuosikymmenillä.

Pori Jazzeilla esiintyy myös kolmas, pitkän linjan newyorkilais-muusikko, Patti Smith. Jos Bob Dylania voi pitää hipsterien hipsterinä ja folk-rockin isoisänä, 1970-luvulla breikannutta Smithiä on jossain kutsuttu punkin kummitädiksi.

Suzanne Vegan ote on puolestaan folk-pop -henkinen. Vegan uran alussa tärkeä hahmo oli hänen ensimmäisen levynsä tuottajana toiminut, Patti Smithin entinen kitaristi.

Perjantai ja lauantai

Jazzeilla on jazzin ja folkin lisäksi edustettuina tänä vuonnakin toki useat muutkin rytmimusiikin genret.

Perjantain myöhäisiltaa tähdittää 1980-luvun brittiylpeys ja viimeksi viime kesänä Ruisrockissa esiintynyt Pet Shop Boys. Ilmeisesti poikien poppi- ja valoshow on niin vakuuttava, että siitä riittää tänä kesänä vielä Poriinkin.

Lauantain pääkonserttiin houkuttaa konkari Patti Smithin ohella nuoremman polven artistit, muun muassa James Blunt.