Korpit varastelevat golfpalloja – tuhansia palloja lentokyydille

Tuhansia golfpalloja katoaa korppien matkaan Outokummussa. Harvinainen ilmiö on melkoinen riesa paikalliselle golfseuralle, koska useamman tuhannen pallon menetys vuodessa tuo myös tuhansien eurojen kulut. Pohjois-Karjalan ely-keskuksen mukaan vastaavaan ongelmaan on törmätty aiemmin vain Australiassa.

luonto
keltaisia golfpalloja nurmella
Sari Jormanainen / Yle

Outokummun golfkentällä painitaan harvinaisen ongelman kanssa. Alueen korpit ovat nimittäin mieltyneet golfpalloihin. Linnunmunia muistuttavat pallot kentällä ovat suuri houtus linnuille.

Lyöntiharjoitteluradalta katoaa paikallisen seuran mukaan 5 000 - 10 000 palloa vuodessa. Valtaosan määrästä arvioidaan lähtevän korppien matkaan. Itseteossakin lintuja on nähty useasti.

– Pojan kanssa tässä pelattiin ja Miikka löi ihan hyvän lyönnin tuonne kentälle. Kas kummaa, korppi tuli ja nappasi sen pallon ja vei mennessään. Palloja on löytynyt rakennusten katoilta ja jopa 10 kilometrin päästä, Outokummun Golfseuran puheenjohtaja Raimo Tölli kertoo.

Tarinat tuhansia palloja varastavista korpeista kuulostavat uskomattomilta ja jopa huvittaviltakin. Golfseurassa asia ei kuitenkaan enää naurata, sillä korppien matkaan lähteneet pallot tuovat tuhansien eurojen kustannukset.

– Yksi pallo maksaa 50 senttiä ja kun ajatellaan, että palloja katoaa pahimmillaan se 10 000, niin seuralle se on 5 000 euroa. Se raha on sitten jostain muusta otettava, Tölli summaa.

Älykäs lintu ei vähästä pelästy

Seurassa onkin etsitty monenlaisia ratkaisuja korppien hävittämiseksi. Seura vaihtoi jo harjoitusradalla käytettävät golfpallot keltaisiin, jotta ne eivät muistuttaisi yhtä paljon linnunmunia kuin perinteiset valkoiset pallot. Korppi on rauhoitettu lintu poronhoitoalueen ulkopuolella, joten hävityskeinot ovat rajalliset.

– Me on laitettu haukan ja pöllön kuvia tuonne rangelle. Olemme myös virittäneet cd-levyjä siimoihin, jotta ne sitten lepattaisivat tuulessa ja pelottelisivat korppeja. Korppi on kuitenkin viisas eläin ja se huomaa pian, että eivät nämä vaarallisia ole, golfseuran puheenjohtaja Raimo Tölli toteaa.

Ely-keskus voi myöntää poikkeusluvan yksittäisten korppien hävittämiseen poronhoitoalueen ulkopuolellakin. Tätäkin vaihtoehtoa on Outokummussa jo harkittu.

Kas kummaa, korppi tuli ja nappas sen pallon ja vei mennessään.

Raimo Tölli

– Todennnäköinen syy siihen, että siellä alueella liikkuu paljon korppeja on se, että siinä on biojätteiden käsittelypaikka. Biojätteiden käsittely loppuu kuitenkin tämän vuoden aikana, joten tämä ongelmakin rauhoittunee siellä ajan myötä. Jos tämä ongelma kuitenkin jatkuu, niin viranomainen voi myöntää näitä hävittämislupia, ylitarkastaja Mika Pirinen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta sanoo.

Korpit tehneet tuhoja aiemminkin

Vaikka korppien ei ole aiemmin havaittu napsivan golfpalloja Suomessa, niin on korppien tekemät tuhot tuttuja korvaushakemusten käsittelijöille. Linnut ovat esimerkiksi nokkineet rehupaalien muoveja rikki. Kerran myös possut joutuivat korppien kohteeksi.

– Meillä on ollut yksi ogelma tuolla Juuassa. Siellä villisikatarhalla korpit on käynyt tappamassa vastasyntyneitä porsaita. Siinä taloudelliset menetykset ovat olleet aika suuria, Mika Pirinen kertoo.

Korppien määrä on lisääntynyt maakunnassa hiljalleen hyvien ruoka-apajien myötä. Kaatopaikat ja valtateillä auton alle jääneet eläimet houkuttelevat lintuja ja ovat näin lisänneet korppikantaa. Pirisen mukaan keskeinen asia korppien lisääntymisen suhteen ovat haaskat.

– Selkeä ongelma on nämä laittomat haaskat, joita on ympäri maakuntaa. Ne ovat luoneet korpille tämmöisen ruokaresurssin, jota ne osaavat käyttää. Uskoisin, että jos me saadaan tämä haaskaongelma kuriin, niin sillä on vaikutusta myös meidän korppikantaan, Mika Pirinen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta pohtii.

Outokummun golfseuran korppiongelmasta ensimmäisenä kertoi Outokummun Seutu -lehti.