Kantoja kaivetaan suosta 15 suopotkupallovuoden jälkeenkin

Suopotkupallon pelikentiltä Hyrynsalmen Vuorisuolla kaivetaan kantoja pois jopa tapahtuman aikaankin yöllä. MM-kisojen järjestäjien hiljainen tieto kerättiin käsikirjaksi viime vuonna.

ilmiöt
Suofutista.
Kaisu Jansson / Yle

Suopotkupallon MM-kisoissa on ainakin yksi asia, joka ei muutu. Suosta nousee vielä viidentoista pelivuoden jälkeenkin kantoja, ja niitä varten töitä ryhdytään tekemään jo hyvissä ajoin.

– 2000-luvun alussa kantoja löytyi satoja, mutta viime vuosina määrä on vääjämättä vähentynyt, sanoo projektikoordinaattori Eeva-Liisa Kemppainen

– Muutamia kymmeniä kantoja nousee joka kesä, ne kerätään ennen kisoja ja kisojen aikana vielä yöaikaankin. Turvallisuuden vuoksi ne on otettava pois.

Pelajaat suossa.
Kuva vuoden 2013 suopotkupallon MM-kisoista.Kaisu Jansson / Yle

Hyrynsalmen suopotkupallon MM-kisojen aikaan jokainen järjestelyorganisaatiossa oleva sotkee itsensä jollakin tavalla suohon. Päivien venyessä toimeen kuin toimeen tartutaan. Myös itse projektikoordinaattori on turnauksen alla suolla lapio kädessä.

– Tämähän on aika miehinen maailma, ja mielestäni suolla on hyvä olla töissä ainakin yksi nainen, Eeva-Liisa Kemppainen hymyilee.

Hiljaisen tiedon siirtämistä varten tehtiin käsikirja

Eeva-Liisa Kemppainen teki suopotkupallosta opinnäytetyön Kajaanin ammattikorkeakouluun 2013 eräänlaisena kehitystyönä tapahtumaa ja Hyrynsalmen kuntaa varten.

Yleisöä suopotkupallon MM-kisoissa.
Kuva vuoden 2013 suopotkupallon MM-kisoista.Kaisu Jansson / Yle

Tapahtumaan liittyvän hiljaisen tiedon siirtyminen on Kemppaisen mielestä opinnäytetyön keskeinen asia.

– Samat ihmiset ovat tehneet tätä alusta asti, eivätkä uudet ihmiset välttämättä osaa kaikkea heti. Keräsin haastatteluilla tietoa pitkään mukana olleilta, ja lopputulos on eräänlainen käsikirja. Siitä käy selville, että mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä, jotta turvallisuus pysyy tärkeinpänä seikkana, sanoo Eeva-Liisa Kemppainen.

– Koin tutkimuksen teon helpoksi, koska olen kokenut suopotkupallon monelta kantilta. Olen suolla töissä turnausta ennen ja sen jälkeen. Lisäksi minulla on myös pelaajakokemusta, sillä pelaan turnauksessa sekasarjassa tulevanakin viikonloppuna.