1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ennen tehdas lakkautettiin hitaasti - nykyään irtisanotaan rytinällä

Tehtaan lakkauttaminen on nykyään huomattavasti nopeampi prosessi kuin ennen. Perjantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta Verlan pahvitehtaan lakkauttamisesta Jaalassa. Lakkauttamista valmisteltiin 12 vuotta. Esimerkiksi Voikkaan paperitehtaalta katosi sen sijaan välittömästi 600 työpaikkaa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Verlan pahvitehtaan lopettamisesta Jaalassa tulee perjantaina kuluneeksi 50 vuotta. Töiden loppuminen Verlassa oli monelle kova pala - suurin osa työntekijöistä kun oli ikänsä kylässä asustellut.

Lakkauttamisprosessi oli kuitenkin pitkä ja huomattavasti armollisempi kuin sittemmin esimerkiksi Voikkaan paperitehtaan lakkauttaminen. Kuusankoskelainen Esko Lautamatti ehti työskennellä yhdeksän vuotta Verlassa.

– Kesätöihin Verlaan päädyin kyllä jo 12-vuotiaana, vuonna 1942. Tehtaan korjauspajalla aloitin työt vuonna 1946, kertoo Lautamatti.

Verlan pahvitehtaan lakkauttamispäätös tehtiin jo vuonna 1952, mutta tehdas lakkautettiin vasta 12 vuotta myöhemmin, vuonna 1964.

– Epäilemättä tehtaan lakkauttamista oli pohdittu vielä paljon pidempäänkin, mutta tehdas oli sen verran tuottava, että toiminta pysyi plussan puolella. Myös menot olivat pienet, kertoo Verlan tehdasyhdyskunnasta ja sen historiasta väitöskirjan tehnyt tutkija Inkeri Sutela.

"Voikkaan alasajo oli kova isku"

Verlasta lähteminen oli kova pala monelle työntekijälle. Kuitenkin vain osa tehtaan työntekijöistä irtisanottiin. Suurin osa eläköityi tai sai siirron Kymenlaakson muille tehtaille, kuten Voikkaalle ja Kuusankoskelle.

Irtisanotut olivat niitä, jotka olivat olleet tehtaalla töissä vähimmän aikaa - eli käytännössä nuorimpia.

Siirtoja muille tehtaille alettiin tehdä jo kauan ennen lakkauttamisvuotta 1964. Lautamatti siirtyi Voikkaalle vuonna 1955. Voikkaan tehtaalle siirtyminen jännitti.

– Mietin, että riittääkö minun ammattitaitoni työhön siellä. Mutta hyvin kaikki sitten meni, Lautamatti sanoo.

Voikkaalta Lautamatti myös jäi eläkkeelle vuonna 1988 eli 58-vuotiaana.

– Tuohon aikaan eläkkeelle pääsi aikaisemmin ja minun kohdallani se tapahtui osittain myös terveyssyistä.

Lautamatti ehti toimia Voikkaan paperitehtaalla metallisorvaajana, viilarina ja myös paloturvallisuudesta vastaavana työntekijänä. Tehtaan lakkauttaminen syyskuussa 2006 oli kova isku.

– Vaikka olinkin jo eläkkeellä, niin kyllä se tuntui kamalalta. Se oli yllätys, eikä mikään myönteinen sellainen, Lautamatti toteaa.

Verlassa lakkautusuhka oli päällä koko ajan

Voikkaan tehtaan alasajo oli huomattavasti nopeampi kuin Verlassa verkkaaseen tahtiin toteutettu lakkauttaminen. Voikkaalla 600 työntekijää menetti työpaikkansa välittömästi.

Lautamatin mielestä työntekijöihin suhtautuminen on muuttunut radikaalisti niistä ajoista, kun hän oli työelämässä.

– Esimerkiksi Verlassa koko työyhteisö oli kuin yhtä perhettä. Myös Voikkaalla työntekijöistä pidettiin huolta ja ilmapiiri tehtaalla oli hyvä. Nykyään työntekijä on tarpeeton heti kun se ei tuota tarpeeksi ja sitten hänet vain kylmästi työnnetään sivuun.

Tutkija Inkeri Sutelan mukaan raha kuitenkin ratkaisi molemmissa tapauksissa.

– Verlassa se ei vaan tapahtunut yhtä nopeasti, vaan tehdasta pidettiin pystyssä niin kauan kuin se oli kannattavaa. Verlassa oman kurjuutensa toi myös se fakta, että lakkautusuhka oli jatkuvasti päällä, Sutela sanoo.