1. yle.fi
  2. Uutiset

Haglund arvostelee EU:n nimityspolitiikkaa

– Toivoisin, että ajateltaisiin Euroopan etua ensin eikä ryhmädynamiikkaa, Carl Haglund (r.) arvostelee. Euroopan sosiaalidemokraattien leiri puskee ulkopoliittiseksi edustajaksi Federica Mogherinia, joka ei ole Haglundille tarpeeksi kokenut.

politiikka
Carl Haglund
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolustusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund on huolissaan EU:n nimityspolitiikasta. Viime yönä Brysselissä EU-johtajien tavoite löytää henkilöt huippuvirkoihin kaatui poliittisiin näkemysriitoihin.

Haglund on erittäin huolissaan siitä, että Euroopan sosiaalidemokraattien leiri Italian johdolla työntää ulkopoliittiseksi edustajaksi Federica Mogherinia, nykyistä Italian ulkoministeriä.

– Pitäisi olla vahva, kokenut henkilö, joka nauttii vahvaa kansainvälistä luottamusta. Sellainen henkilö ei ole Italian ehdokas, sanoi Haglund SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa Porissa.

Haglund perusteli näkemystään sillä, että Ukrainan kriisi on osoittanut, että EU:n pitäisi olla vahvempi ulkopoliittinen toimija.

Väistyvää ulkopoliittista korkeaa edustajaa, Catherine Ashtonia on arvosteltu koko hänen 5-vuotiskautensa kokemattomuudesta ulkopolitiikan saralla.

Hänet valittiin edellisellä kerralla osittain sen takia, että hänen ei katsottu olevan vahva toimija, joka olisi noussut suurten jäsenmaiden kuten Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerien yläpuolelle EU:n ulkosuhteissa.

Lisäksi henkilön piti olla nainen ja sosiaalidemokraatti.

Tämänkertaisissa neuvotteluissa on jälleen sovittu, että ulkopoliittinen edustaja on sosiaalidemokraatti.

– Toivoisin ryhtiliikettä demarileiriltä. Demarileiri on niin iso, että sieltä löytyy kokeneempia ja pätevämpiäkin henkilöitä, arvostelee Haglund.

– Toivoisin, että ajateltaisiin Euroopan etua ensin eikä ryhmädynamiikkaa. On tämä vähän surullista, toteaa Haglund.

Italian demarit nousivat eurovaaleissa EU-parlamentin sosiaalidemokraattiryhmän suurimmaksi maadelegaatioksi.

EU-johtajat yrittävät löytää kaikkia tyydyttävät henkilöt Ulkopoliittisen korkean edustajan, Eurooppa-neuvoston ja Euroryhmän johtoon seuraavan kerran elokuun lopussa.

Lue seuraavaksi