1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi ymmärtää vankikarkurin tuskan: "Se on pakoilijallekin raskasta aikaa"

Kotkan poliisivankilasta paennut vanki on edelleen karkuteillä. Poliisilla ei ole mitään tietoa karkurin liikkeistä. Vangit ovat pakosalla joskus kuukausia, mutta jäävät lähes aina kiinni.

Kotimaan uutiset
Kotkan poliisiaseman poliisivankila.
Kotkan poliisivankila.Yle

Kotkan poliisivankilasta karanneen, vaaralliseksi luonnehditun Ville Perheenmiehen pakomatka jatkuu jo kolmatta viikkoa. Poliisin mukaan karkurista saadut vihjeet eivät ole johtaneet tulokseen.

– Vihjeitä on kyllä tullut mutta emme edelleenkään tiedä, missä hän on, sanoo rikosylikonstaapeli Jorma Alvila Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Tutkintavankeja karkaa Suomessa harvoin, mutta he saattavat olla pakosalla jopa kuukausia. Kokonaan kadonneita tutkintavankeja ei löydy ainakaan Suomen lähihistoriasta.

– Se on pakoilijallekin raskasta aikaa, kun koko ajan pitää pelätä, Alvila muistuttaa.

Piileskely on helppoa kesällä

Ulkomaille saakka tutkintavangit eivät ole ehtineet viime vuosikymmeninä. Poliisi etsii sekä tutkintavankeja että vankiloista paenneita, tuomittuja rikollisia vaihtelevalla miehityksellä.

– Se riippuu tapauksesta. Jos henkilö on vaarallinen, häntä etsitään tietysti aktiivisemmin kuin sellaista, joka ei aiheuta vaaraa ympäristölle, toteaa rikosylikomisario Bengt Brinkas Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Brinkaksen mukaan vankikarkurin elämä on helpompaa kesällä kuin talvella, koska piileskely onnistuu vaikkapa metsässä.

Talvella on lumihankia ja kylmää. Kesällä voi asua vaikka metsässä teltassa. Useiden viikkojen pakomatka ei ole kesällä mikään poikkeus.

Bengt Brinkas

– Talvella on lumihankia ja kylmää. Kesällä voi asua vaikka metsässä teltassa. Useiden viikkojen pakomatka ei ole kesällä mikään poikkeus.

Lääkärireissu on vangille mahdollisuus

Tuomiotaan jo istuvien vankien karkumatkat ovat Suomessa yleisempiä. Vankeja pakenee Suomen vankiloista vuosittain noin 10-20.

– He karkaavat esimerkiksi lääkärikäynnin tai poliisilaitoksella asioinnin yhteydessä. Suljetulta alueelta karkaa muutama vanki vuodessa, kertoo Rikosseuraamusviraston ylitarkastaja Ari Juuti.

Vangit jäävät kiinni keskimäärin parin viikon kuluessa paosta, mutta joskus pakomatka kestää parikin kuukautta.

Paluu lailliseen elämään ei onnistu

Pidempään pakosalla oleva vankikarkuri palaa yleensä rikollisiin puuhiinsa. Hän jää usein kiinni jonkin muun poliisitehtävän yhteydessä.

– He uusivat yleensä rikoksensa tai tekevät jonkin muun rikoksen. Rikollisen elämän taakse jättäminen on mahdotonta pakenemisen jälkeen. Silloin ainakin jää kiinni, Juuti toteaa.

Suomen vankiloista on kokonaan kadoksissa kolme vankia.

– He ovat olleet karkuteillä useita vuosia. Kaikki ovat ulkomaalaisia ja todennäköisesti lähteneet maasta. Heistä on voimassa kansainväliset etsintäkuulutukset.

Lue seuraavaksi