1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjä-pakotteiden kaatumisesta iloitaan Lapissa

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki on tyytyväinen EU-maiden päätökseen olla lopettamatta rajayhteistyötä Venäjän kanssa. EU-maiden johtajien huippukokous päätti keskiviikkona, että EU jatkaa rajat ylittävää yhteistyötä Venäjän kanssa.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki Kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapin kannalta on hyvä uutinen, että esimerkiksi Barentsin alueen Kolarctic-ohjelma saa jatkoa ensi ohjelmakaudella, vaikka EU rajoittaakin julkisten projektien rahoitusta Venäjällä, sanoo toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

– Kyllä sillä on iso merkitys, koska käytännössä siinä on ainoata rahaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi Murmanskin ja Arkangelin alueen yhteistyöhön, koska kansallinen rahoitus on suunnattu sitä kautta eikä muuta lähialuerahaa enää ole.

EU:n rajaohjelmilla eli ns. ENI CBC -ohjelmilla tuetaan rajat ylittävää yhteistyötä Euroopan unionin ulkorajoilla. Suomi osallistuu Kolarctic-, Karelia- ja Kaakkois-Suomi-ohjelmiin, joista ensimmäinen koskee Lappia.

– Kaikista tärkeimmät hankkeet ovat liittyneet liikenneyhteyksiin. Työn alla on Salla-Alakurtti-tien loppuun rakentaminen, eli erittäin tärkeitä hankkeita.

Luvassa noin sata miljoonaa euroa

Parhaillaan valmistellaan uusia ENI CBC -ohjelmia ohjelmakaudelle 2014-2020. Komission on tarkoitus hyväksyä ne vielä tänä vuonna.

– Viime ohjelmakaudella Kolarcticin kokonaisrahoitus oli noin 70 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus oli pikkusen vajaat 30 miljoonaa euroa, joten se on hyvin merkittävä ohjelma Barentsin yhteistyön kannalta. Tänä vuonna alkavan ohjelmakauden rahoituksesta ei voi puhua vielä mitään tarkkaa. Se on todennäköisesti 100 miljoonan euron tienoilla.

EU-johtajat ovat päättäneet jäädyttää EU:n rahoituksen Venäjän julkisiin projekteihin. Se ei kirpaise Lappia niin kovaa kuin rajayhteistyön loppuminen olisi tehnyt.

– Ei sillä niin suurta merkitystä ole ollut. Onhan se ikävä asia, koska sen verran siellä on saatu päätä auki ja odotettu joitakin läpimurtoa, että nämä sitten siirtyvät odottamaan parempai aikoja.