Viinitornia pyörittävä Hermanni 25 vuotta – synttäreiden kunniaksi missikisat

Ilomantsin vesitorni on vartioinut kylää Pappilanvaaralta kohta puolen vuosisadan ajan. Miltei puolet tästä ajasta torni on alkuperäisen tehtävänsä lisäksi toiminut myös viinitila Hermannin Viinitornina.

viinit
ilomantsin vesitorni
Matti Asikainen / Yle

Vesitornin voi bongata miltei jokaisesta vähänkin suuremmasta taajamasta.

Veden kulutuksen vähenemisen myötä monet tornit on poistettu käytöstä ja purettu. On myös torneja jotka palvelevat pelkästään näköalapaikkoina.

Ilomantsin kirkonkylässä vesitorni toimii edelleen keskustaajaman veden paineen tasaajana.

Torni on lisäksi viinitorni, paikallinen viinitila Hermanni on pyörittänyt tornissa viinibaaria jo yli 20 vuotta.

Hermannin toimitusjohtaja Harri Turunen kertoo, että veden muuttaminen viiniksi vaati 1990-luvulla vuosien väännön lainsäädännön kanssa.

– Hermannin ensimmäiset neljä vuotta menivät lakipykäliä muuttaessa. Piti saada tämä Suomen valtio muuttamaan lakia, että tällainen pienimuoitoinen viininvalmistus olisi ylipäätään mahdollista.

–1995 se sitten lopulta tuli mahdolliseksi ja siitä lähtien viiniä on laillisesti valmistettu ja vettä muutettu viiniksi. Vesitorni on puolestaan toiminut viinitornina 21 vuotta.

Vesitornien missikisat

Ilomantsin vesi/viinitornin sutjakoista linjoista innostuneena maakuntaradio julistaa Pohjois-Karjalan vesitornien kauneuskilpailun. Toimi siis näin: Ota kuva kotipaikkasi vesitornista ja lähetä se osoitteeseen matti.asikainen@yle.fi. Lähetä kuva 2.8.2014 mennessä. Toimituksen arvovaltainen raati valitsee kuvien perusteella maakunnan kauneimman vesitornin.