Hyppää sisältöön

Tästäkö uusi matkailuvaltti? Marjatilojen häirikkö on italialaisille suuri herkku

Räkättirastaat ovat mansikanviljelijöille riesa, kun taas italiaiset ovat valmiita matkustamaan pitkienkin matkojen taakse himoitsemaansa herkkua saadakseen. Rautalammilla pohditaankin nyt, voisiko räkättimetsästyksestä luoda uutta elämysmatkailua.

Italialaiset asetehtailijat tulivat Rautalammille ampumaan räkättirastaita
Saaliiksi jääneitä räkättirastaita. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Mansikkapellolla Suonenjoen ja Rautalammin rajalla kajahtaa laukaus ja italialainen asetehtailija Battista Rizzini puhkeaa suosionosoituksiin. Taivaalta tipahtaa musta möhkäle, kuolettavan osuman saanut räkättirastas.

Suomalaisille räksä on haittaeläin, mutta italialaisille se on himoittu herkku.

Aseliikeyrittäjä Krister Kärki tuo Rizzinin aseita Suomeen. Kun hän kuuli, että italialainen on innokas räkättirastaiden metsästäjä, hän päätti kutsua Rizzinin ja tämän liikekumppanin Ivano Tanfoglion Suomeen.

– Räkättirastas on Italiassa erittäin suosittu ja arvostettu riista. Sieltä sitä ei niin paljon löydy ja metsästysaika on myöhemmin, mutta täällä niitä on, kun on mansikoitakin. Battistalla ei ollut tietoa, että meilläkin on räkättirastaita, piti ihan kirjasta näyttää, että kyllä meillä on, Kärki kertoo.

Pikkulintuja pienestä pitäen

Pohjois-Italiasta, Bresciasta Pohjois-Savoon saapuneet italialaiset kertovat, että linnustuksella ja pikkulintujen syönnillä on pitkät perinteet Italiassa.

Uskon, että jos sana lähtee leviämään, tänne tulee muitakin italialaisia.

Ivano Tanfoglio

– Olen syönyt pikkulintuja pienestä pitäen. Se on perinne, josta pitää pitää kiinni, samoin kuin omasta kielestämme, Rizzini sanoo.

Yksi syy siihen, että miehet ovat lintumetsällä Suomessa, onkin se, että linnustaminen on Italiassa vastatuulessa. Tanfoglio kertoo, että nuoremmat sukupolvet suhtautuvat usein metsästykseen kielteisesti ja sen vuoksi metsästäminen on vaikeaa.

– Täällä oli tänään nuoria ampumassa rastaita, mikä on Italiassa harvinaista, Tanfoglio pahoittelee.

Räksässä maistuu mansikka

Miehet korostavat, että he ampuvat räkättirastaita vain sen verran kuin on tarpeen ja niin, ettei siitä koidu vahinkoa. Marjanviljelijät ovat hakeneet räkättirastaiden ampumiseen poikkeusluvan. Pesintäajan jälkeen elokuun alussa muun muassa räkättirastaita saa ampua Suomessa vapaasti.

Italialaiset vievät osan ampumistaan linnuista kotiin tuliaiseksi. Rizzini kehuu räkättirastaiden makua "buonissimoksi" eli erittäin hyväksi. Myös Krister kehuu linnun makua.

– Siinä on vahva linnun ja vähän maksan tyyppinen maku. Se on todellakin hyvän makuinen ja se pitäisi ampua juuri marja-aikaan, koska mansikka maistuu siinä lihassa, Kärki kertoo.

Italialaiset valmistavat linnun muun muassa siten, että höyhenet nypitään kokonaan pois, sisälmykset poistetaan ja lintu täytetään leivällä ja mausteilla ja paistetaan uunissa.

Olen syönyt pikkulintuja pienestä pitäen.

Battista Rizzini

– Se on aika jännän näköinen, kun nokat ja kaikki on vielä jäljellä, kun se otetaan uunista. Mutta lihaa on niin vähän ja 12 lintua maksaa noin 60 euroa, niin kaikki syödään, paitsi nokka, Kärki kertoo.

Metsästysmatkailua mansikkamaille?

Italialaiset yöpyvät elämysmatkailua Rautalammilla järjestävän Matti Pakarisen luona. Hän on jo pitemmän aikaa halunnut edistää räkättirastaiden käyttöä riistana.

– Olen niitä syönyt ja metsästänyt itse jo vuosia. Vieraani aina pelkäävät, että mitähän se tällä kertaa tarjoaa. Tässä hyötyvät kaikki, kun meillä haittaeläimenä pidetty räkättejä ammutaan ja lintu käytetään kokonaan hyödyksi. Tällaista toimintaa pitää saada lisää, Pakarinen sanoo.

Kärkikin uskoo, että räkättirastaat voisivat olla matkailuvaltti mansikkapaikkakunnilla.

– Metsästysmatkailu on liiketoimintaa maailmalla. Battista käyttää siihen aika paljon rahaa, viime vuodenvaihteessa hän oli Etelä-Afrikassa jahdissa. Italiassa on normaalia käydä ulkomailla metsästämässä. Meillä on totuttu, että metsästyskortin hinnalla voi metsästää, mutta siellä ollaan valmiita maksamaan jahdista, Kärki sanoo.

Myös Ivano Tanfoglio uskoo, että muutkin italialaiset olisivat kiinnostuneita matkustamaan Suomeen räkättirastasjahtiin.

– Tämä on ollut hieno kokemus. Suomessa metsästäminen on ihan erilaista kuin Italiassa. Uskon, että jos sana lähtee leviämään, tänne tulee muitakin italialaisia. Olemme onnekkaita, kun teitä räkättirastaat eivät kiinnosta, niin niitä riittää meille saaliiksi, Tanfoglio sanoo.

Artikkelia korjattu. Suomessa saa ampua pesintäajan ulkopuolella vapaasti rastaista vain räkättirastaita.

.
.