Käsinlypsäessä tartutaan tomerasti utareisiin

Käsinlypsämällä saa maitoa siinä missä koneillakin, mutta lehmät ovat jo niin tottuneita koneisiin, että voivat säikkyä käsinlypsäntää. Maitotiloilla hyödynnetään lypsykoneita, jotka helpottavat työntekoa ja säästävät aikaa.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Lehmien käsinlypsäminen ei ole enää yleinen taito maatilojen läheisyydessäkään, koska teknologia on vienyt tuotantoa tehokkaampaan suuntaan.

Miltei jokaiselta maitoa tuottavalta tilalta löytyy lypsykoneita, jotka tekevät työt vaivattomammin.

– Ehkä sen käsinlypsyn voi unohtaa nykyään. Kun koneilla yleensä lypsetään, niin ne lehmät ei välttämättä diggaa käsinlypsystä, toteaa lieksalainen Aito Maa Oy:n yrittäjä Hannu Tukiainen.

Jokainen lehmä reagoi lypsyyn ja lypsäjiin eri tavoin.

– Lehmä tykkää siitä, että asiat menevät tietyllä kaavalla. Kannattaa toimia rauhallisesti ja määrätietoisesti, kuten kaikkien eläinten kanssa, kertoo Tukiainen.

Käsinlypsäessä utareet puhdistetaan huolellisesti. Tämän jälkeen nisiin tartutaan ja aletaan heruttaa maitoa. Puristusotteen tulee tiukentua nisän päätä lähestyessä.

Mitta-astiassa oleva maito kertoo onnistuneesta lypsysuorituksesta.

– Maistuu ihan hyla-maidolta, lypsäjä naurahtaa.

Kun koneilla yleensä lypsetään, niin ne lehmät ei välttämättä diggaa käsinlypsystä.

Hannu Tukiainen

Käsinlypsäminen on harvinaista nykyään

Outokumpulainen eläkkeellä oleva lomittaja Irene Räsänen päätyi ammattinsa pariin mennessään naimisiin maatalon pojan kanssa.

– Harvinaista tuo käsinlypsäminen on nykyään, mutta pienen karjan kohdalla taidosta on hyötyä jos tulee sähkökatko, Räsänen toteaa.

Käsinlypsäminen on Räsäsen mukaan myös hellempi vaihtoehto lypsykoneille lehmän utareen ollessa vaurioitunut.