Monty Pythonissa naurattaa vähän kaikki

Sunnuntaina Lontoossa viimeisen live-esiintymisensä tekevä koomikkoryhmä Monty Python naurattaa rakentamalla huumorinsa yhtä aikaa sekä helposti oivallettavaksi että monikerroksiseksi, arvioi emeritusprofessori Seppo Knuuttila. Pythonien jäähyväisistä on tullut keskikesän ilmiö esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla. Jalasjärvi, Pietarsaari ja Kauhava lienevät maailman pienimpiä paikkakuntia, joissa spektaakkelia voi seurata suorana lähetyksenä.

Jalasjärven Kinon puuhamies Mikko Jokipii aikoo istua eturivissä sunnuntaina iltayhdeksältä. Kuva: Yle/Risto Palomäki

Monty Pythonin ura ja tuotanto saa hyväksyvän nyökkäyksen emeritusprofessori Seppo Knuuttilalta, joka on tutkinut muun muassa huumoria kansanperinteessä.

– Klassikon asema on täysin ansaittu. Tunnen monta kollegaa jotka ovat samaa mieltä, joten puhun heidän kaikkien puolesta, hän naurahtaa.

Monikerroksisuus takaa Knuuttilan mukaan sen, että Pythonien huumorista saa kiinni ilman kielitaitoakin, mutta toisaalta samoista jutuista voi oivaltaa uusia naurunaiheita vuosienkin jälkeen.

– Siinä heidän suosionsa salaisuus on, kun on toisaalta erittäin yksinkertaista komiikkaa, monimutkaisempaa kulttuuristen yhteyksien tuntemusta edellyttävää komiikkaa ja sitten vielä kielellistä komiikkaa, joka edellyttää jo hyvää englanninkielen taitoa.

Perintöaarteeksi huumorintajua

Seppo Knuuttilan mielestä huumoriin tutustuttaminen on yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä.

– Siinä siirretään nuoremmalle polvelle mielikuvitusta, mielihyvää, oivalluskykyä sekä ymmärrystä nykyisen ja menneen välillä, hän painottaa.

Huumorin vaikutus elämässä on niin suuri, että jälkipolvia kannattaa Knuuttilan mukaan perehdyttää kaikenlaiseen huumoriin. Hyvän ja huonon huumorin lisäksi on nimittäin olemassa myös niin huonoa huumoria, että sitä on syytä välttää.

Monty Pythonin komiikan tärkeä ulottuvuus on ollut nimenomaan huumorin rajojen tietoinen koettelu.

– Heidän kyseenalainen huumorinsa kääntyy lopulta katsojan arvioitavaksi, että millä huumorin rajoilla on vielä turvallista liikkua, Knuuttila kiittelee.

"Monty Python on komiikan The Beatles"

Lontoon O2-areenalla Monty Python esiintyy sunnuntaina viimeisen kerran livenä 12-tuhantisen yleisön edessä. Lisäksi show lähetetään suorana yli 1500 elokuvateatteriin ympäri maailmaa.

Suomen aikaa iltayhdeksältä alkava yli kolmituntinen spektaakkeli on meillä katseltavissa elokuvateattereissa parillakymmenellä paikkakunnalla.

Viime vuoden lopulla talkoovoimin toimintansa uudelleen aloittanut Jalasjärven Kino ja sen puuhamies Mikko Jokipii saavat Python-näytökseen elokuvateatterin salin liki täyteen.

– Tämä oli ennen kaikkea läppäarvoltaan hauska juttu, että pannaanpas Jalasjärvelle suora lähetys Lontoosta, Jokipii muistelee.

Jokipii arveli ennakkoon, että paikalle tulisi kourallinen Python-fanaatikoita. Lippuja on kuitenkin mennyt ennakkoon noin 80, joten 130-paikkainen sali saattaa hyvinkin täyttyä.

Tosiharrastajaksi tunnustautuvan Jokipiin kotoa löytyy Pythonien koko tuotanto. Itselleen hän varaa sunnuntai-illaksi eturivin paikan.

– Monty Python on komiikan The Beatles, jonka merkitys huumorille on ollut sama kuin Beatleseilla rockille, Mikko Jokipii kiteyttää.