1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Microsoftin Tampereen luottamusmies: Tuotekehityksen keskittäminen Suomeen ainoa hyvä uutinen

Teknologiayhtiö Microsoft aikoo antaa 1 100 henkilölle lähtöpassit Suomessa. Microsoftin tamperelainen luottamusmies Kalle Kiili suree Oulun vuoksi, mutta on toisaalta tyytyväinen, että tuotekehitystä ei siirretä pois Suomesta, vaan keskitetään Tampereelle ja Saloon.

Kuva: Marko Melto / Yle

Microsoft julkisti torstaina irtisanomissuunnitelmansa, joista alkuviikolla jo huhuttiin. Kaikkiaan teknologiayhtiö aikoo vähentää työntekijämääräänsä 18 000:lla. Heistä entisiä nokialaisia on 12 500.

Suomen osalta vähennystarve on 1 100 työntekijää. Microsoftilla on toimintaa pääkaupunkiseudulla, Salossa, Tampereella ja Oulussa. Eniten tilanteesta kärsii Oulu. Siellä sijaitseva tutkimus- ja tuotekehityskeskus aiotaan lakkauttaa.

Tampereella ja Salossa tilanne näyttää paremmalta. Liiketoiminnan johtajan Stephen Elopin mukaan matkapuhelinten kehittäminen keskitetään Tampereelle ja Saloon.

– Isona kokonaisuutena vähennykset ovat aivan valtavia, mitä nyt tehdään. Niiden kohdistuminen vielä näihin puhelintoimintoihin on erittäin iso osa sitä kakkua, sanoo ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Kalle Kiili Tampereen Microsoftilta.

Se, että entisistä nokialaisista niin suuri osa on saamassa lopputilin, vetää Kiilin melkein sanattomaksi.

– Kun tullaan tänne Suomeen, niin täällä minä näen sekä huonoja että vähän hyviä uutisia.

Oulun kohtalo harmittaa

Kalle Kiilin mukaan kukaan ei tässä vaiheessa missään nimessä toivonut, että vähennyksistä joudutaan edes neuvottelemaan.

– Oulun seutu on oma surullinen tapauksensa. Siellä on vaikeampaa. Sympatiat sinne työntekijöille, Kiili sanoo hiljaisella äänellä.

Se osoittaa, että meillä on vielä Suomessa mahtava hinta–tuotos-suhde tuotekehityksessä ja insinöörityössä.

Kalle Kiili

Vaikka suurin osa Suomen irtisanottavista osuu Ouluun, Kiili uskoo, että kaikki toimipisteet tulevat kärsimään vähennyksistä jonkin verran. Kiilin ymmärryksen mukaan eniten ollaan yhdistämässä tuotekehityksen ulkopuolisia toimintoja Microsoftin toimintoihin.

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Tampereen ja Salon kannalta tulevaisuus näyttää paremmalta.

Kiili kertoo, että aiemmin Lumia-tuotekehitystä on tehty neljällä paikkakunnalla: Tampereella, Salossa, San Diegossa ja Pekingissä. Kuitenkaan vetovastuullista tahoa ei ollut nimetty.

– Nyt on suunnitelma, että Lumia-tuotekehitys keskittyy Suomeen: Saloon ja Tampereelle. Näillä yksiköillä on myös omat selkeät roolinsa.

– Tämä on Suomeen hyvä uutinen. Varsinkin kun ottaa huomioon, että amerikkalaisyhtiö mieluummin vähentää San Diegosta, omalta mantereeltaan, kuin täältä. Se osoittaa, että meillä on vielä Suomessa mahtava hinta–tuotos-suhde tuotekehityksessä ja insinöörityössä.

Kiilin mukaan Tampereella keskitytään Lumia-kehitystyössä suurille massoille suunnattuihin puhelimiin, kun taas Salon vastuulla ovat kalliimman hintaluokan laitteet.

– Vaikuttaa siltä, että nyt halutaan vahvistaa osaamisalueita, joilla jo toimitaan.